Muntlig spørsmål fra Line Henriette Holten (KrF) til olje- og energiministeren

Om hva statsråden vil gjøre på kort og lang sikt utover økt linjekapasitet og økt produksjon, for å hindre at vi får skyhøye strømpriser på grunn av kraftmangel

Datert: 12.01.2011
Besvart: 12.01.2011 av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen

Line Henriette Holten (KrF)

Spørsmål

Line Henriette Holten (KrF): Det er mange som går med spente skritt bort til postkassen for å se om årets første, rekordhøye strømregning har kommet. Vi har nå hatt to påfølgende vintersesonger med anstrengt kraftsituasjon, og derfor høye strømpriser. Derfor krever Kristelig Folkeparti at regjeringen i løpet av dette året legger fram en plan som kan hindre at vi får skyhøye strømpriser på grunn av kraftmangel. For det er ikke registrert så lav vannstand i norske magasiner på de siste 20 årene som det vi har nå. Og med normal nedbørsmengde og normal temperatur kan det ta to år før vi kommer opp til et normalt nivå i vannmagasinene våre igjen. Det er strømkundene våre som får smake konsekvensen av manglende politiske handlinger fra den rød-grønne regjeringen.

Representanten Kristin Halvorsen, som i dag sitter i salen som statsråd Kristin Halvorsen, sa til NTB i forrige strømkrise i 2002-2003:

«(…) det som nå skjer er jo at den kaldeste høyrepolitikken slår rett inn i stuene til folk.»

God politisk retorikk, men ikke så mange politisk gjennomførbare forslag ble fremmet, ikke den gang og heller ikke i ettertid.

Vi vet at statsråden vil ha økt linjekapasitet og økt produksjon. Det sa statsråd Odd Roger Enoksen i 2005, og det har vært mantraet siden. Men mitt spørsmål går til statsråden. Jeg tror mange strømkunder lurer på hva statsråden vil gjøre på kort og lang sikt utover økt linjekapasitet og økt produksjon. For en kald høyrevind vil vel ikke den rød-grønne regjeringen ha inn i stuene til folk.


Les hele debatten