Muntlig spørsmål fra Hans Olav Syversen (KrF) til statsministeren

Om hvordan statsministeren ser på debatten om våre juletradisjoner og betydningen av dem, med henvisning til at noen er så kulturforsiktige at de ikke vil feire jul med noe som helst tradisjonelt kristent innhold

Datert: 19.12.2012
Besvart: 19.12.2012 av statsminister Jens Stoltenberg

Hans Olav Syversen (KrF)

Spørsmål

Hans Olav Syversen (KrF): Fra Kristelig Folkepartis side vil vi selvfølgelig også ønske statsministeren – jeg får si – en velsignet julehøytid, for å få en litt annen vri enn de foregående.

Jeg har tenkt å holde meg til julen. Det har sikkert ikke gått statsministeren hus forbi at det de siste par ukene har vært en ganske intens debatt om våre juletradisjoner og betydningen av dem. Min datter er f.eks. på dette tidspunkt deltager i en skolegudstjeneste, også i en del av denne byen hvor det er mange flerkulturelle, men hvor dette forløper helt problemfritt. Før i dag har vi hatt den tradisjonelle juletregangen her i Stortinget, hvor vi bl.a. har sunget «Et barn er født i Betlehem».

Den debatten vi har hatt, tyder på at vi egentlig har tre kategorier i dette landet. En kategori er nå så redd for at vi skal feire jul med noe som helst tradisjonelt kristent innhold, at man vil feie alt under teppet. Omskrivning av «Deilig er jorden» osv. kan tjene som eksempel på den kategorien. Så har vi en annen kategori som er så kulturforsiktige og ømfintlige at man vegrer seg for å fremme noe som helst syn, av hensyn til de andre. I Sverige ruller det nå endog en historie om at Jenny Simics sønn som kom og var lei seg fordi han ikke fikk være pepperkakemann ved årets luciafeiring, fordi det kunne såre noen.

Så har vi den tredje, og den tilhører jeg og jeg tror mange med meg, som mener at dette er en høytid hvor vi faktisk skal ta vare på våre kulturelle og verdimessige tradisjoner. Min utfordring til statsministeren er: Hvordan ser han på dette temaet, og i hvilken kategori føler han seg hjemme?


Les hele debatten