Muntlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til finansministeren

Om hvorvidt statsråden vil ta initiativ til å redusere avgiftene til rød-grønt nivå, med henvisning til at avgiftene på bensin og autodiesel har økt etter at FrP fikk makten

Datert: 15.01.2014
Besvart: 15.01.2014 av finansminister Siv Jensen

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Mitt hovedspørsmål går til finansminister Siv Jensen.

Finans- og avgiftsminister Siv Jensen er leder for et parti som i fjor feiret 40-årsjubileum. «Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep» var starten. Deretter kom Carl I. Hagen. Alle husker hans utrettelige kamp for lavere bensin- og dieselpriser. Var det en bensinpumpe eller dieselpumpe, var det stor sannsynlighet for at Hagen sto ved siden av og var indignert. Vi som satt her i salen i forrige periode, husker at Fremskrittspartiet tok til orde for en fastprisordning for bensinpris – 11 kr literen – og kom med forslag om å sette ned prisene. Dette har vært en kamp i 39,5 år.

Så skjedde det noe. Fremskrittspartiet fikk makt. Hva var resultatet av makten? Jo, avgiftene på bensin og autodiesel økte. De økte moderat, men de økte. Midt oppe i det hele skjedde det en historisk økning i avgiftene på såkalt avgiftsfri diesel. Aldri noensinne har det vært en så stor økning i dieselkostnadene som under finansminister Siv Jensen. Jeg vil ikke tro at det å gjenta dette er det Siv Jensen drømmer mest om. Derfor er mitt spørsmål til finans- og avgiftsminister Jensen: Vil hun ta initiativ til å redusere avgiftene til rød-grønt nivå?


Les hele debatten