Muntlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til samferdselsministeren

Om hvorfor ikke regjeringen ønsker å gi én ekstra krone til Hurtigruten i den krisen selskapet er i nå

Datert: 27.05.2020
Besvart: 27.05.2020 av samferdselsminister Knut Arild Hareide

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Bildet bak presidenten er et bilde man er så veldig glad i når man har sittet på Stortinget i mange år. Det er bare én stor mangel: Det er ingen nordnorske representanter på bildet, for de klarte ikke å komme seg fram fra Nord-Norge til Eidsvoll. Reiseveien ble for lang.

Jeg hadde ikke trodd at det skulle være mulig at det kunne bli samme problemstillingen i 2020. Vi i Senterpartiet blir jo beskyldt for å romantisere gamledager veldig ofte, spesielt av regjeringspartiet Høyre. Men akkurat den biten romantiserer vi ikke. Vi opplever nå når vi skal ha inn vararepresentanter fra Finnmark, at det er vanskelig å få dem ned. Når vi skal ha tillitsvalgte fra Finnmark, er det vanskelig å få dem til å komme på møter, for det er ikke flytilbud.

I går var det en trist dag for samferdselspolitikken i Nord-Norge. Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet stemte nei til Nord-Norge-banen, et uklokt vedtak i en stor visjon.

Statsråd Hareide svarte Hurtigruten at nei, regjeringen – den norske regjeringen – ønsker ikke å gi en ekstra krone til Hurtigruten i den krisen det selskapet er i nå. Hurtigruten er et selskap vi har hatt i Norge i 127 år. Lenger enn Norge har vært et fritt land, har vi hatt Hurtigruten. Nå fikk de en driftsstans som gjorde at 95 pst. av all dens aktivitet ble borte over natta. Det var ikke mulig for det selskapet å planlegge for den krisen de er inne i. Alle vi som kjenner Norge, vet hvor viktig Hurtigruten er for å binde kysten sammen.

På den ene siden har man opplevd en krise i luftfarten, der man ikke har et godt nok rutetilbud fra Nord-Norge til Østlandet som binder Norge sammen. På den andre siden merker vi nå at regjeringen ikke har noen visjoner for en ny jernbanesatsing i nord. Og så ønsker en ikke å bevilge én krone til Hurtigruten, mens f.eks. taxfree-en på Gardermoen, som alle vet kommer til overleve, får mange millioner. Hvorfor vil ikke statsråd Hareide og Høyre og Kristelig Folkeparti og Venstre hjelpe Hurtigruten i den krisen de er i nå?


Les hele debatten