Spørsmål
Sylvi Listhaug (FrP): Allerede før den grusomme krigen i Ukraina slet folk og bedrifter i Norge med strømregningene. Nå har man også fått skyhøye drivstoffpriser. På det verste har prisene vært oppe i 27 kroner literen. Regjeringens bidrag i det hele har vært å øke drivstoffavgiftene i inneværende år. Matvareprisene stiger, og det kan bli en matvarekrise i verden. Rentene har økt. Dette er det verste året for folk økonomisk på lenge, og det er vanlige folk som taper kjøpekraft.
Fagbladet fortalte 8. april om familien til Ann Kristin Sandelin, som er to voksne og to barn. De merker utgiftssmellen. Om prisene fortsetter å øke, kan familien måtte kutte inn på fritidstilbudene for barna og varme måltider, og mye av feriepengene regner de med vil gå med til rett og slett å betale regninger. Ifølge forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 vil denne og tilsvarende familier få ekstrakostnader på opp mot 50 000 kr i år, og ifølge den samme Gundersen vil ikke et høyt lønnsoppgjør kompensere for den samlede utgiftsøkningen som folk opplever nå. De som har minst, rammes mest, men nå rammes også helt vanlige familier av dette.
Jeg lurer på: Hvorfor sitter regjeringen stille og ser på at vanlige familier, enslige og pensjonister nå flås av en prisvekst som løper løpsk, samtidig som statskassen flommer over av inntekter fra strøm, olje og gass? I mars fikk staten de høyeste inntektene fra eksport noensinne.