Spørsmål
Silje Hjemdal (FrP): Mitt spørsmål går til barne- og familieministeren.
I januar opplevde vi en forferdelig tragedie i Spydeberg. To unge mennesker mistet livet, to jenter som sto på terskelen til voksenlivet. Jentene var under tilsyn av barnevernet, noe som gjør at man må stille seg en rekke spørsmål.
Vi kan selvsagt ikke i denne sal gå inn i en enkeltsak som fortsatt er under etterforskning og gransking, og som skal i rettsvesenet. Samtidig mener jeg at vi har et ansvar for å sette søkelys på eventuell svikt i det offentliges ansvar for jentene og for den situasjonen de befant seg i, og som ledet til deres død.
Og slik spørsmålsstiller oppfatter det, har det ikke her stått på advarsler og bekymringer. Ifølge TV2 har svært mange fagmiljøer advart om at institusjonsplassering i barnevernet ikke var et tilstrekkelig tilbud til disse jentene, men at de hadde behov for helsehjelp i psykiatrien. Her møtte disse jentene et system som sviktet. Dette gjelder ikke bare disse jentene, men også andre barn og ikke minst familiene rundt. Siden regjeringsskiftet har det vært en økning på 44,1 pst. i køene til psykiatrien for barn og unge. Antallet barn og unge som nå står i kø for behandling i psykiatrien, er på 5 397 barn.
Er barne- og familieministeren komfortabel med å sitte i en regjering der køene til psykiatri for barn og unge har økt med 44,1 pst. på under to år, og mener statsråden at fokuset på helse i barnevernet er tilstrekkelig?