Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Tale ved Ungdoms-OL-ildens ankomst til Stortinget

Stortingspresident Olemic Thommessens  tale på Eidsvolls plass 2. desember 2015.

Publisert med forbehold om endringer under fremførelsen

Mine damer og herrer

Velkommen hit til Eidsvolls plass og Stortinget.

Ilden til Ungdoms-OL ble i går tent under en seremoni ved historiske Panathenaic Stadion i Athen, der de første olympiske leker i moderne tid fant sted i 1896.

Siden i går har flammen reist med fly og tog til Oslo, og de siste meterne til fots hit til Eidsvolls plass. Her skal Stortinget vokte ilden så lenge den er her i Oslo. 9. januar reiser flammen til Idrettsgallaen på Lillehammer, før den begynner sin turné landet rundt, og returnerer til Lillehammer der den vil brenne som de olympiske ungdomslekenes viktigste symbol.

Det var et enstemmig storting som i sin tid gav de nødvendige bevilgninger og garantier og dermed bidro til at Ungdoms-OL ble lagt til Norge. Jeg er sikker på at dette blir en betydningsfull inspirasjonskilde for unge idrettsutøvere både her til lands og utenfor våre grenser. Gjennom å invitere til bred frivillig innsats bidrar Ungdoms-OL til å danne nye generasjoner frivillige, noe vi har en sterk og god tradisjon for her i Norge.

Undomslekene bygger på verdier som deltakelse, demokrati og samfunnsutvikling. Dette er grunnleggende verdier i det norske samfunnet og verdier vi jobber med på Stortinget hver dag. For oss er derfor det å huse ilden en naturlig, symbolsk og, ikke minst, en svært hyggelig oppgave.

De olympiske leker har alltid handlet om mer enn idrett. Lekene skal tjene den harmoniske utviklingen av mennesket. Kropp, sjel og intellekt skal ivaretas. Det er svært positivt at Ungdoms-OL tar noe av dette opp i seg, og legger an et bredt perspektiv der kunnskap, etikk og kultur bygger opp om en helhet der idretten står i sentrum.

Fredstanken var selve kjernen i de klassiske lekene. De greske bystatene skulle, tross pågående kriger, hvert fjerde år møtes til fredelig kappestrid. I vår tid, med stadige nye konflikter og trusselbilder i Europa og i verden for øvrig, er denne fredstanken noe vi bør minne oss selv om. Når vi på Stortinget i tiden fremover passerer OL-ilden i trappehallen, håper jeg den vil fungere som en påminnelse om nettopp dette.

Forhåpentligvis vil også deltakerne i Ungdoms-OL ha fredstanken med seg i bakhodet i februar. For deltakerne i de vinterolympiske ungdomslekene er fremtidens olympiere. I løpet av lekene vil 1100 unge idrettsutøvere fra 70 nasjoner møtes til kappestrid i internasjonal solidaritet og fair play. Vårt alles ønske er at de vil bygge internasjonal forståelse og hente kunnskap om hvilket ansvar som følger med det å være gode forbilder, og forstå viktigheten av å engasjere seg i lokalsamfunnene de kommer fra.

På vegne av Stortinget ønsker jeg lykke til med et fantastisk flott arrangement, og det er med stor glede vi tar imot oppgaven å vokte ilden frem til 9. januar.

Sist oppdatert: 02.12.2015 21:01
: