Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Tale ved grunnsteinsnedleggelse ved Hurdal syn- og mestringssenter

Stortingspresidentens tale ved grunnsteinsnedleggelsen ved Hurdal syn- og mestringssenter 31. mai 2010 

 

Kjære alle sammen,

Jeg er veldig glad for å få lov til å være med å markere oppstarten av byggingen av det som skal bli et helt nytt tilbygg på syns- og mestringssenteret her i Hurdal.

Det har gått nesten 30 år siden Grete Knutsen stod for den offisielle åpningen av det første byggetrinnet av senteret i 1981. Jeg tror ikke det er en overdrivelse hvis jeg karakteriser dette som et viktig veiskille i blindesaken i Norge. Aldri tidligere hadde man hatt et senter av denne størrelsen med de samme mulighetene for å tilby synshemmede et bredt tilbud av aktiviteter, opplæring og rehabilitering. Tusener av blinde og svaksynte  barn, unge, voksne og eldre har siden den gangen hatt lengre eller kortere opphold ved senteret. At det nå kommer på plass et etterlengtet tilbygg med helt nye fasiliteter, vil forhåpentlig bety et nytt og viktig veiskille. 

Før jeg reiste hit, slo jeg opp i ordboka og fant ut at betegnelsen rehabilitering kommer fra det latinske ordet «habilas» som betyr «å gjøre i stand til». Det handler altså om å trene opp noe med ønske om å bli «i stand til å gjøre noe igjen». . Jeg tenker at det ligger mye håp i selve begrepet rehabilitering, og at etymologien på en måte minner oss om at det alltid finnes en vei videre.

Når vi vet at nær 80 prosent av sanseinntrykkene våre formidles gjennom synet, er det ikke vanskelig å forestille seg at det er et stort informasjonstap man må kompensere for som synshemmet. Blir du plutselig blind, vil det å finne frem i eget kjøleskap være en stor utfordring, og det å skjære brød er sannsynligvis noe du ikke en gang tør prøve deg på. For de aller fleste er nok det å ikke lenger fungere i sine vante hverdagsomgivelser, det største tapet.

Men likevel – og da vil jeg tilbake til håpet som ligger i rehabiliteringen – så er det heldigvis sånn at det er relativt lett å veie opp for mye av dette. Heldigvis ser man at med det rette støtteapparatet vil de aller fleste komme seg opp på et relativt høyt nivå bare med noen få rehabiliteringskurs. Jeg har lyst til å berømme Norges Blindeforbund for det viktige arbeidet dere gjør for å hjelpe blinde og svaksynte til å tilpasse seg et liv med synshemning.

Det handler om å få riktig opplæring, tilegne seg gode teknikker og ta i bruk moderne hjelpemidler. Og det handler om å treffe andre mennesker som er i samme situasjon og dermed få en opplevelse av at det går an å fungere godt i hverdagen selv med en synshemning. Likemenn som selv har følt på kroppen hvordan det er å miste synet helt eller delvis kan ofte være vel så gode mentorer som fagfolk - eller for den saks skyld familie og venner.  

Som synshemmet blir man imidlertid aldri utlært. Samfunnet stiller stadig nye krav.

Dessverre er det en tendens til at for hvert nytt fremskritt blindesaken gjør, så dukker det opp en ny utfordring. For oss som er politikere, er dette en viktig påminnelse. Ett eksempel er datateknologien. Har man først blitt fortrolig med et program eller en teknologi, så kan man være sikker på at like rundt hjørnet lurer en annen og bedre. Jeg kan forsikre om at akkurat dét er krevende nok også for alle oss som kan se, men som synshemmet stilles man så klart overfor helt andre og tøffere krav. 

Nettopp derfor er det så viktig at det finnes tilbud av den typen man kan få her på Hurdal, enten man har lyst til å komme seg på Facebook, lære GPS eller trenger faglig påfyll på helt andre områder.  

Om litt over et år skal det nye tilbygget stå ferdig. Det vil etter hva jeg har skjønt blant annet huse en svømmehall, gymnastikksal, en ny undervisningsfløy og et nytt avansert lyslaboratorium som skal gjøre det mulig å teste ut hva slags lysforhold man bør ha hjemme for å fungere best mulig i hverdagen. Alt sammen er fasiliteter som bør kunne motivere til et aktivt liv og motvirke isolasjon og ensomhet. 

Jeg har lyst til å avslutte med noen korte linjer av André Bjerke. Jeg synes diktet på en fin måte sier noe om det å se nye muligheter og finne nytt håp, og at det derfor passer godt til anledningen i dag.

På jorden et sted
Tro ikke frosten som senker en fred
av sne i ditt hår.
Alltid er det på jorden et sted
tidlig vår.
Tro ikke på mørket når lyset går ned
i skumringens fang.
Alltid er det på jorden et sted
soloppgang.

Jeg vil ønske dere lykke til med alle de nye fasilitetene som snart blir en realitet her på Hurdal syn- og mestringssenter.

Takk for oppmerksomheten!

Sist oppdatert: 28.11.2012 08:48
: