1. Sammendrag

1.1 Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen fremmes forslag om at arbeidstvisten i forbindelse med tariffrevisjonen 2022 mellom Parat/YS på arbeidstakersiden og NHO Luftfart/NHO på arbeidsgiversiden skal avgjøres av Rikslønnsnemnda. Det fremmes samtidig forslag om at det blir forbudt å iverksette eller opprettholde arbeidsstans for å løse tvisten.

1.2 Forhandlinger og mekling

Tvisten oppsto i forbindelse med tariffrevisjonen i 2022 og gjelder Overenskomst for redningsmenn i Norsk Luftambulanse AS.

Etter brudd i forhandlingene varslet Parat/YS plassoppsigelser for 60 medlemmer.

Riksmekleren nedla forbud mot arbeidsstans og innkalte partene til mekling 27. februar 2023. Meklingen ble avsluttet 28. februar 2023.

Under meklingen nådde partene med meklerens mellomkomst frem til en forhandlingsløsning. Forhandlingsløsningen ble sendt til uravstemning. Forhandlingsløsningen ble nedstemt.

Parat iverksatte den varslede streiken 5. mars 2023.

1.3 Omfang og virkninger av konflikten

Parat/YS iverksatte streiken 5. mars 2023 med uttak av ett medlem. Streiken ble deretter trappet gradvis opp, og fra 13. mars var 11 redningsmenn i Norsk Luftambulanse AS i streik.

Departementet har hatt løpende kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet og har mottatt jevnlige rapporter om konsekvensene av streiken fra Helsetilsynet. Helsetilsynet har hatt løpende kontakt med landets statsforvaltere og Luftambulansetjenesten HF. Helsetilsynet hadde fått opplyst at det ikke ville bli søkt om dispensasjoner i denne arbeidskonflikten.

Det vises til proposisjonens kapittel 3, der det er detaljert redegjort for omfanget og virkningen av streiken samt Helsetilsynets vurdering av situasjonen.

På bakgrunn av Helsetilsynets vurdering innkalte arbeids- og inkluderingsministeren partene til møte søndag 19. mars 2023 klokken 15.15.

Partene bekreftet at de ikke så noen mulighet for å komme til enighet i tvisten. Statsråden informerte da partene om at regjeringen ville gripe inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd. På anmodning fra statsråden sa Parat/YS seg villig til å avslutte streiken umiddelbart og gjenoppta arbeidet så snart som mulig.

1.4 Konklusjon

Hensynet til liv og helse gjør det nødvendig å løse arbeidstvisten mellom Parat/YS og NHO Luftfart/NHO uten ytterligere arbeidskamp og gjenoppta arbeidet så snart som mulig.

Det overlates til Rikslønnsnemnda å avgjøre tvisten.

Norge har ratifisert flere ILO-konvensjoner som verner organisasjonsfriheten og streikeretten (konvensjon nr. 87, 98 og 154). Slik konvensjonene har vært tolket av ILOs organer, stilles det strenge krav for inngrep i streikeretten, men det åpnes likevel for inngrep dersom streiken setter liv, helse eller personlig sikkerhet for hele eller store deler av befolkningen i fare. Sosialpakten under Europarådet har i artikkel 6 nr. 4 en tilsvarende bestemmelse som verner streikeretten. Artikkel 6 må imidlertid ses i sammenheng med artikkel G, som åpner for at det ved lov kan foretas begrensninger i streikeretten som er nødvendige i et demokratisk samfunn til vern av andre menneskers frihet og rettigheter eller til vern av offentlige interesser, nasjonal sikkerhet og moral i samfunnet.

Et vedtak om tvungen lønnsnemnd i den omhandlede arbeidstvisten er innenfor rammen av de konvensjoner Norge har ratifisert.