Søk

Innhold

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen sikre at fergeavløsningsprosjekter som ferdigstilles mellom 2022 og 2027, får ta del i rentekompensasjonsordningen i tråd med vedtak nr. 1251 (2020–2021), jf. Prop. 192 S (2020–2021) Kommuneproposisjonen 2022 og Innst. 660 S (2020–2021).

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen vektlegge sterkere det kommunale selvstyret som en grunnleggende verdi i plan-, areal- og byggesaker enn dagens praksis.

Forslag fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 3

Stortinget ber regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2024 vurdere å forbedre ordningen med ressurskrevende tjenester for kommunene.

Forslag fra Fremskrittspartiet og Rødt:
Forslag 4

Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2024 fremme forslag om økte midler til eldreomsorg og investeringer i flere omsorgsboliger og sykehjemsplasser.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2024 fremme forslag om å innlemme hurtigbåter til øysamfunn uten fastlandsforbindelse i ordningen med gratis ferge.

Forslag 6

Stortinget ber regjeringen legge frem en modell for en støtteordning for investeringer i nitrogenrensing av avløpsvann i områder som blir pålagt nye rensekrav.

Forslag 7

Stortinget ber regjeringen legge til rette for at også bensinstasjoner og kiosker i Distrikts-Norge kan komme inn i Merkur-ordningen.

Forslag 8

Stortinget ber regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2024 permanent gjeninnføre tilskudd til utleieboliger og tilskudd til heis og tilstandsvurdering.

Forslag 9

Stortinget ber regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2024 øke Husbankens lånerammer.

Forslag fra Fremskrittspartiet:
Forslag 10

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å senke satsen for eiendomsskatt ytterligere fra 4 promille.

Forslag 11

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om innføring av utfordringsrett, slik at private aktører kan utfordre offentlig monopoldrift av tjenester for å oppnå større mangfold og bedre kvalitet til riktig kostnad for skattebetalerne.

Forslag 12

Stortinget ber regjeringen gjeninnføre forsøk med statlig finansiert eldreomsorg for å øke kvaliteten på eldreomsorgen.

Forslag 13

Stortinget ber regjeringen i fergeavløsningsordningen sørge for at de sambandene som får bruke 2017-nøkkelen som utgangspunkt, også skal få ta del i de andre forbedringene av ordningen fra 2017 til i dag.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 14

Stortinget ber regjeringen utrede ordningen for ressurskrevende tjenester med mål om å finne løsninger som sikrer lik kvalitet på og tilgang til tjenester uavhengig av bostedskommune.

Forslag 15

Stortinget ber regjeringen foreslå endringer i regelverket slik at det blir mulig for kommunene å sette en høyere skattesats for sekundær- og fritidsboliger enn for primærboliger.

Forslag 16

Stortinget ber regjeringen evaluere fylkeskommunenes inntektssystem innen tre år etter at ny fylkesstruktur har trådt i kraft.

Forslag 17

Stortinget ber regjeringen følge nøye med på inntektssystemets innvirkning på fylkeskommunenes videregående opplæringstilbud og betydningen systemet har for sosioøkonomiske forskjeller.

Forslag 18

Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2024 utrede en incentivordning for CO2-kutt i fylkenes kollektivtjenester som gir fylkene forutsigbarhet for kostnadskompensasjon.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 19

Stortinget ber regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2024 øke kommunesektorens inntekter med 5,719 mrd. kroner ut over regjeringens forslag i Kommuneproposisjonen 2023, med anslagsvis 3,019 mrd. kroner til kommunene og 2,3 mrd. kroner til fylkeskommunene og en økning på 400 mill. kroner til ressurskrevende tjenester.

Forslag fra Rødt:
Forslag 20

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om styrke kommunesektorens økonomiske rammer med minst 9 mrd. kroner utover det regjeringen har foreslått i Kommuneproposisjonen 2024.

Forslag 21

Stortinget ber regjeringen erstatte ekstrakompensasjonen til kommuner med under 3 200 innbyggere med en ordning for ekstrakompensasjon fordelt til kommuner med en høy andel utgifter per innbygger til ressurskrevende tjenester.

Forslag 22

Stortinget ber regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2024 sikre flere friske midler til ansettelse av fastleger i kommunale stillinger på fastlønn i kommuner som mangler fastleger.

Forslag 23

Stortinget ber regjeringen sikre nok stillinger i det kommunale barnevernet til at kommunene blir i stand til å redusere antall saker per saksbehandler i hele landet fra 2024.

Forslag 24

Stortinget ber regjeringen utrede hvordan man best kan skåne innbyggerne for økte gebyrer som følge av de nye kravene til VA-sektoren.