Søk

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Trine Lise Sundnes, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schie Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, Bengt Fasteraune og Ola Borten Moe, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til at krigen i Ukraina har ført til økt etterspørsel og lengre ledetider på leveranser av forsvarsmateriell i Europa og verden for øvrig. En måte å redusere ledetidene på er ved at flere land samordner sine anskaffelser.

Komiteen viser til at EU har opprettet et instrument for å styrke den europeiske forsvarsindustrien gjennom felles anskaffelser (EDIRPA).

Komiteen viser til at deltakelse i EDIRPA ikke nødvendiggjør lov- eller forskriftsendringer.

Komiteen viser til at Norges deltagelse i EDIRPA finansieres gjennom den militære delen av Nansen programmet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, tiltrår at Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 81/2024 av 15. mars 2024 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2023/2418 om opprettelse av et instrument for å styrke den europeiske forsvarsindustrien gjennom felles anskaffelser (EDIRPA).

Medlemene i komiteen frå Sosialistisk Venstreparti og Raudt er skeptiske til å utvida EØS-avtalen til å omfatta forsvar. Desse medlemene viser til at Island og Liechtenstein seier nei til å delta i denne forordninga, og meiner det er lite hensiktsmessig å ta ho inn i EØS når berre eitt EFTA-land er omfatta. Desse medlemene meiner ei betre løysing vil vera å inngå ein bilateral avtale med EU.