Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Big Tech setter standarden for EUs sporingsapper

De store EU-landene kritiserer teknologiselskapene for å «overkjøre» nasjonale regjeringer når det kommer til utforming av standarder for sporingsapper. Dette til tross, flere land går nå bort fra å utvikle sporingsapper med sentralisert lagring av data, og over til sentraliserte løsninger som bygger på Apple og Googles programmeringsgrensesnitt (API). Ny rapport viser status for utviklingen av sporingsapper i EU og resten av verden. EU-byrået for grunnleggende rettigheter ber om åpen kildekode for økt tillit til sporingsverktøyene.

I et felles utspill kritiserer EU-landene Tyskland, Frankrike, Italia, Spania og Portugal teknologiselskapene for å overse demokratisk valgte regjeringers rett til å avgjøre hvordan sporingsapper skal utformes, og understreker at Europa må beskytte seg mot avhengigheten til teknologiselskapene: «The use of digital technologies must be designed in such a way that we, as democratically elected governments, evaluate it and judge it acceptable to our citizens and in accordance with our European values».

I utspillet nevnes ikke Apple og Google med navn, men deres programmeringsgrensesnitt (API) ligger til grunn for mange av appene som nå er under utvikling i europeiske land. Selskapene har lagt inn begrensinger i sitt grensesnitt, som blant annet skal forhindre appene fra å samle inn lokasjonsdata som lagres i en sentral database, slik tilfellet er for den norske appen Smittestopp. Sveits antas å bli det første landet som ruller ut en smittesporingsapp som er basert på Apple/Googles programmeringsløsning, men appen må først godkjennes av det nasjonale parlamentet.

Ifølge Politico svarte Google på kritikken under et webinar 27. mai. María Álvarez, ansvarlig for kontakt med offentlige myndigheter i Spania og Portugal, sa at de ikke tolket utspillet så negativt: «We’re having conversations with many of these governments, those conversations are going well, some of them are moving forward». Álvarez avviste også spekulasjonene om at Google på sikt ønsker å utvikle sin egen sporingsapp. 

«Google og Apple sidder på magten over den digitale infrastruktur», skriver Mandag Morgens sjefsredaktør Lisbeth Knudsen i en kommentar. Danmarks sporingsapp var i utgangspunktet tenkt å være tilnærmet identisk med den norske løsningen, men de er nå i ferd med å utvikle en app basert på Google og Apples API, med desentralisert lagring av data. Altinget.dk  skriver 29. mai at de har fått innsyn i et notat fra Kammeradvokaten til den danske regjeringen. Notatet er fra 13. april og vurderer ifølge Altinget.dk arbeidet med å utvikle en app som har den norske smittesporingsappen som forbilde. «Da den norske app supplerer den mangelfulde bluetooth-teknologi ved at registrere borgeres lokationer gennem GPS, blev denne mulighed indledningsvist analyseret og hurtigt fravalgt af hensyn til privatlivsbeskyttelse», uttaler Sundheds- og Ældreministeriet. Også Tyskland skulle opprinnelig utvikle en app basert på sentralisert lagring, men snudde til en desentralisert løsning etter at Apple og Google varslet sitt samarbeid. Dette skriver ekspertgruppen som har gjennomgått kildekoden i Smittestopp i sin sluttrapport, som ble presentert 20. mai. Også Italia og Irland skal være blant de 22 landene utenfor USA som har bedt om og fått tilgang til teknologiverktøyet.

Fungerende assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet, uttaler til ABC Nyheter denne uken at de «ønsker å vurdere» Apple og Googles løsning: «Men det er viktig å være klar over at det er en annen type digital løsning enn det vi startet ut med. Det er ingen andre land som har tilstrekkelig erfaring med noen av disse løsningene, og slik sett er det noe tidlig å konkludere med hva som er best med tanke på å håndtere smittesituasjonen og pandemien».

Access Partnership presenterte 27. mai en rapport som viser status for utviklingen av sporingsapper i 22 «tech-enabled countries». I Europa omtales spesielt Storbritannia, Tyskland, Italia og Frankrike. Frankrike har som Norge valgt å basere sin sporingsapp «StopCovid» på sentralisert lagring, og appen var denne uken oppe til en lengre debatt i det nasjonale parlamentet, hvor den fikk tilslutning etter en jevn avstemning. Appen lanseres 2. juni.

EU-byrået for grunnleggende rettigheter (FRA) publiserte en rapport 28. mai, hvor de ber myndighetene om å respektere grunnleggende rettigheter i utviklingen av sporingsapper, og bruke åpen kildekode: «Efforts to make the apps source code public should continue to enhance transparency and confidence in using such tools». FRA har også utarbeidet landrapporter.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 29.05.2020 11:37
: