Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sosial beskyttelse under pandemien

En ny undersøkelse kartlegger EU-landenes endringer i velferdsordninger og sosial beskyttelse som følge av koronapandemien, med et spesielt fokus på atypiske arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende. Konklusjonen er at de fleste medlemsland har innført tiltak som har økt den sosiale beskyttelsen for personer som kvalifiserer til støtteordningene, selv om mange av tiltakene er midlertidig, mens tiltakene i liten grad har endret situasjonen for personer som sto utenfor velferdsordningene før pandemien.

Undersøkelsen er utført av European Trade Union Institute som er en uavhengig forskningsinstitusjon under den europeiske arbeidstakerorganisasjonen ETUC. I studien kartlegges hvordan pandemien har endret EU-landenes velferdsordninger, som dagpenger, sykepenger, foreldrepermisjon og spesielle permitteringsordninger, med et særlig fokus på atypiske arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende, samt tiltakenes kjønnsdimensjonen. Ifølge undersøkelsen har 24 av 27 medlemsland økt verdien, varigheten eller bedret kvalifiseringsbetingelsene for dagpenger eller inntektsstøtte som følge av pandemien. 20 medlemsland har også bedret betingelsene for sykepenger og arbeidstakeres mulighet for å være hjemme med foreldrepermisjon, som oftest ved å redusere ventetiden for tilgang til støtten.

ETUC er positiv til disse endringene, men kritisk til at mange av tiltakene er midlertidige og ber om at de innføres permanent: «Emergency measures showed that change is possible. Governments improved social protection during the pandemic and can now make those changes permanent and extended to all workers including non-standard workers and the self-employed», uttaler ETUCs konføderalsekretær Liina Carr.

ETUC mener undersøkelsen avdekker svakheter ved medlemslandenes velferdsordninger, spesielt knyttet til de som står utenfor ordningene, som atypiske arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende. Undersøkelsen konkluderer med at pandemien i liten grad har ført til endringer i sosial beskyttelse for denne gruppen arbeidstakere, blant annet når det gjelder tilgang til dagpenger: «those without formal access to unemployment benefits remained excluded, also in times of Covid-19».

Europakommisjonen åpnet i februar en første høring med arbeidslivets parter om beskyttelse av arbeidstakere i plattformøkonomien, for å avgjøre om det er nødvendig å legge frem et initiativ på EU-nivå. Kommisjonen identifiserer flere områder hvor det kan bli aktuelt med forbedringer, blant annet om denne gruppen arbeidstakere har tilstrekkelig sosial beskyttelse.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 15.04.2021 11:02
: