Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EP-vedtak om blå økonomi: bunntrål, mineralutvinning og alger

Europaparlamentets vedtok 3. mai en egeninitiert rapport om fiskeri- og akvakultursektorens rolle i en bærekraftig blå økonomi. Under behandlingen ble forslaget om et forbud mot bunntrål i beskyttede havområder nedstemt (endret til et forbud mot skadelige fiskeriteknikker). Forslaget om å forby miljøskadelig utvinningsindustri slik som gruvedrift og utvinning av fossilt brensel i beskyttede områder fikk støtte. Rapporten understreker at alger er viktig for å oppnå målene i EUs grønne giv, og Parlamentet oppfordrer Europakommisjonen å vurdere løsninger for produksjon og bruk av alger, samt finansieringsmuligheter. Vedtaket i Parlamentet er ikke bindende. Kommisjonen varslet i sin strategi for en blå økonomi at den før sommeren skal legge fram en handlingsplan for å bevare fiskeressursene og beskytte marine økosystemer.

En bæredygtig blå økonomi i EU: fiskeri- og akvakultursektorernes rolle er tittelen på rapporten som ble vedtatt av Europaparlamentet 3. mai. Den er et innspill til Europakommisjonens strategi for en bærekraftig blå økonomi i EU, som ble lagt fram for ett år siden. Saksordfører for rapporten i Parlamentets fiskerikomite (PECH) har vært Isabel Carvalhais (Portugal, S&D). Det var under plenumsbehandlingen flere forslag til endring av komiteens utkast til rapport.

Utkastet til rapport fra komiteen inneholdt et generelt forbud mot fiske med bunntrål i Marine Protected Areas (MPAs). Et endringsforslag hvor ordet bunntrål var byttet ut med «skadelige teknikker» fikk imidlertid flertall i plenum (391 mot 280 stemmer). I den vedtatte teksten oppfordres Kommisjonen til å: «forbyde anvendelsen af skadelige teknikker i sine strengt beskyttede havområder på grundlag af den bedste tilgængelige videnskabelige rådgivning». Ifølge Politico var dette en «bittersøt seier» for De Grønne og miljøorganisasjonene. Den nyopprettede European Bottom Fishing Alliance har arbeidet for at Parlamentet ikke skulle vedta et generelt forbud mot bunntråling. Den britiske regjeringen vedtok 13. april i år et forbud mot fiske med bunntrål i fire beskyttede havområder (MPAs).

De Grønne fikk imidlertid gjennomslag for et endringsforslag som oppfordrer Kommisjonen til raskt å takle de skadelige virkningene som blant annet bunnredskap og drivgarn har på klima, havbunnen, og fiskebestanden. Kommisjonen blir også bedt om å iverksette og finansiere forskningsprogrammer som skal kartlegge karbonrike marine habitater i EUs farvann. De skal danne grunnlag for utpeking av det som skal være strengt beskyttede havområder.

Kommisjonens landbrukskommissær, Janusz Wojciechowski, sa under debatten 2. mai at Kommisjonen i strategien for biologisk mangfold har forpliktet seg til å se på «how to reconcile the use of bottom contact fishing gears with biodiversity goals» og sikre at det gjøres på en rettferdig måte for alle. Etter planen skal Kommisjonen legge fram en handlingsplan for å bevare fiskeressursene og beskyttede marine økosystemer før sommeren.

De Grønne fikk også gjennomslag for et endringsforslag hvor Kommisjonen oppfordres til å «forbyde alle miljøskadelige aktiviteter inden for udvindingsindustrien såsom minedrift og udvinding af fossile brændstoffer i beskyttede havområde». Det vises i rapporten til at dette er en voksende sektor i den blå økonomien. Parlamentet oppfordrer både Kommisjonen og medlemslandene om å støtte et internasjonalt moratorium for gruvedrift i dyphavet.

EU står for en prosent av den globale algeproduksjonen. Parlamentet ønsker å fremme produksjon av alger, og ber Kommisjonen om å vurdere muligheter for finansiering, åpne for å godkjenne alger som mat og gi enklere tilgang til markedet.

Når det gjelder akvakultur står det blant annet at Parlamentet mener: «at det er nødvendigt at fremme bæredygtige akvakulturmodeller, der kan bidrage til bevarelsen af økosystemer, som beskytter mod virkningerne af klimaændringer; understreger vigtigheden af at skelne mellem akvakulturer, der producerer, og akvakultur, der forarbejder protein, navnlig når sidstnævnte omfatter praksisser, som lægger pres på havressourcernes bæredygtighed; mener, at foder til brug for fiskeri og akvakultur bør produceres af bæredygtigt landbrug og fiskeri, og at ethvert produkt, der stammer fra IUU-fiskeri eller overfiskning, derfor bør udelukkes». Parlamentet viser til at produksjonen av mikroalger kan begrense bruk av ikke-bærekraftig fiskemel.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 11.05.2022 08:51
: