Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EP vedtar posisjon om felleseuropeisk e-ID

Europaparlamentets industri-, forsknings- og energikomité (ITRE) vedtok 9. februar en foreløpig posisjon til forordningsforslaget som skal etablere et rammeverk for en felleseuropeisk e-ID. Sentralt i lovforslaget er implementeringen av en digital «ID-lommebok», som skal gi europeiske borgere en online lagringsplass for sine identifikasjonsdokumenter og sikre gjensidig anerkjennelse på tvers av medlemslandene. Initiativet bygger på og endrer eIDAS-forordningen, som er en del av EØS-avtalen. Ifølge regjeringens EØS-notat antas endringsforslaget å ha «betydelige økonomiske og administrative konsekvenser». Parlamentets posisjon skal formelt stemmes over i plenum i mars, men vedtaket åpner for trilogforhandlinger med Europakommisjonen og Rådet. Medlemslandene i Rådet vedtok sin forhandlingsposisjon i desember. Kommisjonen presenterte 10. februar den første versjonen av den felleseuropeiske «verktøyskassen» (toolbox) som definerer ID-lommebokens tekniske spesifikasjoner.

Kommisjonen presenterte 3. juni 2021 forslaget til et rammeverk for en digital «ID-lommebok» (European Digital Identity Wallet), som skal kunne brukes av alle EU-borgere og andre som er bosatt i unionen, samt EU-virksomheter. Den digitale ID-lommeboken skal basere seg på eksisterende nasjonale ordninger, og medlemslandene vil være forpliktet til å gjøre minst en nasjonal ID-lommebok interoperabel på europeisk nivå. Initiativet skal gjøre det mulig for innbyggerne å identifisere og autentisere seg på nettet uten å måtte stole på kommersielle leverandører, slik tilfellet er i dag, og gi mer kontroll over egne data.

«The Digital Wallet will become a reliable, all-in-one identity gateway that puts citizens in full control of their own data and gives them the freedom to decide exactly what information to share, with whom, and when. From social, financial, medical, and professional data, to contacts and much more, it will make it possible to store personal credentials within a single digital ID», uttaler ITREs saksordfører Romana Jerković (S&D, Ungarn) i Parlamentets pressemelding 9. februar.

Parlamentet har vedtatt flere tillegg til Kommisjonens forslag, blant annet at ID-lommeboken skal kunne verifisere elektroniske dokumenter og tillate P2P-interaksjon (peer-to-peer). Det er også lagt til flere tiltak for å styrke personvern, cybersikkerhet og tredjepartsansvar i transaksjoner. Parlamentet støtter at bruk av ID-lommeboken skal være frivillig, og at borgere som velger å ikke bruke systemet ikke skal forskjellsbehandles.

Rådets forhandlingsposisjon ble vedtatt 6. desember 2022, hvor medlemslandene blant annet støtter at nasjonale ID-ordninger skal utstedes innenfor rammene av et elektronisk identifikasjonssystem som oppfyller sikkerhetsnivå «høyt». Rådet har også lagt til en bestemmelse om onboarding av brukere, for å imøtegå bekymringer i medlemsland hvor det allerede er utstedt et stort antall nasjonale eID-midler med sikkerhetsnivå «betydelig», som vil gjøre det mulig å godkjenne identiteten til disse brukerne på sikkerhetsnivå «høyt».

Kommisjonen presenterte 10. februar den første versjonen av den felleseuropeiske «verktøyskassen» (toolbox) som definerer ID-lommebokens tekniske spesifikasjoner. Verktøykassen er utviklet i samarbeid med medlemslandene og skal danne grunnlaget for utvikling av en prototype som kan brukes til testing på flere bruksområder. Det pågår arbeid med pilotprosjekter for utvikling av digitale ID-lommebøker, og de første prosjektene ventes lansert i første halvdel av 2023. Et europeisk konsortium ledet av Digitaliseringsdirektoratet, NOBID, er valgt ut til å gjennomføre en storskalapilot.

Kommisjonens lovforslag bygger på og endrer eIDAS-forordningen, som er en del av EØS-avtalen, og er hjemlet i EU-traktatens artikkel 114 om det indre marked. Regjeringen skriver i EØS-notatet om endringsforslaget (oppdatert 17. mars 2022) at det fastsettes et gratisprinsipp for brukerne, og at den digitale lommeboken vil medføre en fundamental endring i hvordan e-ID utstedes nasjonalt: «Endringsforslaget antas å ha betydelige økonomiske og administrative konsekvenser […] De økonomiske konsekvensene, spesielt knyttet til den digitale lommeboken, må derfor utredes nærmere før Norge kan gi en fullstendig tilslutning til forslaget».

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 17.02.2023 12:20
: