EU/EØS-nytt - 20. januar 2023

Minstelønnsdirektivet: Danmark saksøker EU | Europaparlamentets plenumsmøte i Strasbourg 16. – 19. januar | Det svenske formannskapsprogrammet | Rådet diskuterer dataforordningen

Minstelønnsdirektivet: Danmark saksøker EU

I Danmark diskuteres det om landet skal forsøke å få erklært EU-direktivet om minstelønn ugyldig gjennom et såkalt «annulleringssøksmål» for EU-domstolen. Den danske regjeringen annonserte før jul at den vil gå til dette skrittet, og 16. januar informerte regjeringen Folketinget om at man formelt anlegger slikt søksmål. Søksmålsfristen var 18. januar. Sverige og Danmark var de eneste EU-landene som stemte mot direktivet da det ble vedtatt i oktober i fjor. Sverige, som nettopp har overtatt EUs formannskap, har ikke kommet med lignende søksmålskunngjøringer som danskene. Partene i arbeidslivet har imidlertid bedt sin regjering om å følge danskene, og flere parlamentarikere fra både opposisjon og posisjonspartier i Sveriges Riksdag har oppfordret til det samme. Ifølge Altinget.dk har press fra opposisjonen nå ført til at den svenske regjeringen vil gi innlegg til støtte for Danmark under behandlingen av saken i EU-domstolen. Her hjemme deler regjeringen synet til arbeidslivets parter om at man ikke ønsker et minstelønnsdirektiv, da dette kan utfordre den nordiske arbeidsmarkedsmodellen/trepartssamarbeidet. Regjeringen vurderer for tiden spørsmålet om EØS-relevans av minstelønnsdirektivet. Den foreløpige vurderingen er at direktivet ikke er EØS-relevant, og at Norge derfor ikke vil være forpliktet til å innlemme rettsakten.

Europaparlamentets plenumsmøte i Strasbourg 16. – 19. januar

Ukraina, prioriteringane til det svenske EU-formannskapet og korrupsjonsskandalen var sentrale tema under Europaparlamentets plenumsmøte i Strasbourg denne veka. Parlamentet tek til orde for auke militær støtte til Ukraina og meiner det må opprettast ein spesialdomstol for å handtere den russiske aggresjonen i landet. Kommisjonens framlegg om ein grøn industriplan fekk brei støtte. Det var ei markering av at den indre markanden er 30 år. Europaparlamentet krev tiltak mot legemiddelmangel i Europa og styrka forbrukarvern for spel. Marc Angel (S&D, Luxembourg) vart vald til visepresident etter Eva Kaili som vart arrestret for korrupsjon før jul.

Det svenske formannskapsprogrammet

Den svenske regjeringen presenterte 14. desember det offisielle programmet for den kommende formannskapsperioden, hvor det redegjøres for overordnede tema og hvilke saker som vil være sentrale det neste halvåret. Regjeringen har også offentliggjort foreløpige dagsordener for rådsmøtene i perioden, som blant annet gir en indikasjon på hvilke lovforslag som kan forventes ferdigforhandlet. Sverige vil fokusere på fire hovedområder: 1) sikkerhet, 2) konkurransekraft, 3) klima- og energiomstilling og 4) demokratiske verdier og rettsstatsprinsipper.

Rådet diskuterer dataforordningen

Europakommisjonens lovforslag til et harmonisert regelverk for tilgang til og bruk av data (Data Act) er blant sakene Sverige vil prioritere når de har formannskapet dette halvåret. Målet er å oppnå enighet i Rådet og innlede forhandlinger med Europaparlamentet. I et nytt notat fra formannskapet bes medlemslandene ta stilling til enkelte av de mest kontroversielle bestemmelsene i dataforordningen, som unntaket for små- og mellomstore bedrifter, datadeling mellom privat sektor og offentlige myndigheter (B2G), og beskyttelse av forretningshemmeligheter. Svarene fra medlemslandene vil danne grunnlaget for et kompromissutkast, som er ventet å bli lagt frem mot slutten av måneden. Lobbygrupper fra næringslivet kritiserer bestemmelsene i lovforslaget som skal sikre offentlige myndigheter tilgang til data fra privat sektor under nødsituasjoner, og advarer mot at kriseverktøyet kan bli en permanent standard.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Rapporter fra EU-delegasjonen:
Halvårsrapport om utdanning høsten 2022
Halvårsrapport om sosial- og arbeidslivssaker høsten 2022
Halvårsrapport klima og miljø høsten 2022
Energinytt 3/2023
Samferdselsnytt uke 50 – 1
Økonominytt 3/2022

Artikler og publikasjoner:
The Next Presidency of the Council of the EU: what to expect when Sweden takes over – publikasjon fra Svenska intitutet för Europapolitiska studier (Sieps).

Liste over judicielle aktiviteter i sager af dansk interesse pr. 6/1-23 – oversikt fra den danske regjeringen over saker i EU-domstolen de neste tre ukene.

Incorporation of the integrated European social statistics regulation into the EEA Agreement  – EFTA-artikkel om innlemming av den integrerte europeiske sosialstatistikkforordningen i EØS-avtalen.

Overblik: Her er EU's digitale agenda i 2023 – oversikt fra Altinget.dk.

Coming up in 2023: Renewables, digital transformation, migration – artikkel på Europaparlamentets nettsider med omtale av saker som skal behandles i 2023, blant annet digital omstilling, politisk reklame, migrasjon, avkarbonisering, energi, sirkulærøkonomi, arbeidstakeres rettigheter og hvitvasking av penger.

Annual scoreboard: Iceland, Liechtenstein and Norway increase state aid spending – ESAs årlige resultattavle over statsstøtte for Norge, Island og Liechtenstein viser at samtlige stater økte støtten i 2020.

Nå er Acer-anken til Høyesterett levert – Nei til EU mener Borgarting lagmannsrett har tatt feil både i rettsanvendelsen og bevisvurderingen, og anker på det grunnlaget ACER-saken videre til Høyesterett.

Seminar:
President Bidens gigantiske klimapakke: Er Inflation Reduction Act en gamechanger for grønn omstilling?frokostmøte 26. januar i regi av NHO om hva den amerikanske satsingen betyr for norske bedrifter og vår egen grønne omstilling

EU-noter fra Folketinget:
EU-nyt om Rådets suspension af EU-budgetmidler til Ungarn
EU-nyt om det svenske EU-formandskab
Annullationssøgsmål vedrørende direktivet om mindsteløn
EU-nyt: Hvad er på Europaudvalgets menu de kommende seks måneder?

Briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS):
Understanding EU data protection policy
European defence industry reinforcement through common procurement act (EDIRPA)
30 years of the European single market
Solidarity in EU asylum policy
Establishing the European health data space
Priority dossiers under the Swedish EU Council Presidency
Anti-money-laundering Authority (AMLA): Countering money laundering and the financing of terrorism.
Protection of workers from the risks related to exposure to asbestos at work


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Vilde Høvik Røberg (stortingsbiblioteket), Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg