Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Miljørådsmøte 16. mars – diverse EØS-relevante saker til diskusjon

Rådsmøtet for miljø den 16. mars diskuterte en rekke EØS-relevante saker, herunder revisjon av industriutslippsdirektivet, forslag til revisjon av EUs rammeverk for emballasje og forslag til revidert avløpsdirektiv. Rådet ble enige om sin forhandlingsposisjon når det gjelder revidert industriutslippsdirektiv.

Rådsmøtet for miljø 16. mars diskuterte en rekke EØS-relevante saker. Pressemelding fra møtet informerer om følgende hovedpunkt:

Revidert industriutslippsdirektiv (IED)
Kommisjonens forslag til revisjon av industriutslippsdirektivet (IED) ble lagt fram 5. april 2022. Industriutslippsdirektivet setter rammer for industriens utslipp til luft, jord og vann. Kommisjonens forslag til revidert industriutslippsdirektiv skal gi bedre beskyttelse av menneskers helse og miljø og endrer gjeldende industriutslippsdirektiv på en rekke områder, ref. omtale i EU/EØS-nytt 8. april 2022. I pressemelding av 16. mars annonserte Rådet sin forhandlingsposisjon. «Forurensning forårsaker alvorlige sykdommer og skader på miljøet. EUs mål for 2050 er å bringe forurensning ned til nivåer som ikke lenger er skadelige for menneskers helse. Rådsavtalen som ble oppnådd i dag (…) vil gi klare føringer for industrien og store gårdsbruk (…).», uttaler Sveriges klima- og miljøvernminister, Romina Pourmokhtari. I Rådets forhandlingsposisjon fremkommer følgende:

  • Omfanget av antall levende dyreenheter (Live Stock Units) endres: «to extend the scope of the directive to intensive livestock farms with higher Live Stock Unit (LSU) numbers than 350 LSU for cattle and pigs, 280 LSU for poultry and 350 LSU for mixed farms»
  • Aksept for å inkludere gruvevirksomhet i direktivets virkeområde
  • Fleksibilitet for å tilpasse bestemmelser om straff og erstatning til medlemslandenes ulike nasjonale rettssystemer
  • Tidsbegrenset unntak for fyringsanlegg som er en del av et lite isolert system
  • Spesifisering av formålet til Innovation Centre for Industrial Transformation and Emissions, som Kommisjonen har foreslått etablert
  • Tiltak for å redusere administrative byrder for operatører og nasjonale myndigheter

Rådet vil starte forhandlinger med Europaparlamentet når EP har vedtatt sin forhandlingsposisjon.

Politisk debatt om EU-sertifisering av karbonopptak
På rådsmøtet diskuterte man også forslag til europaparlaments- og rådsforordning om opprettelse av en EU-sertifisering av karbonopptak. Dette forordningsforslaget er ikke merket EØS-relevant fra Kommisjonen side. Europalov.no viser til siste nytt i saken, som er et dansk departementsnotat fra 7. februar 2023. Medlemsstatene var her enige om at det vil være behov for flere diskusjoner om de grunnleggende aspektene ved forslaget.

Politisk debatt om emballasjeforordningen (revisjon 2022)
Ministrene diskuterte den foreslåtte revisjonen av EU-lovgivningen om emballasje og emballasjeavfall. Forslaget tar sikte på å stramme inn eksisterende regler om reduksjon og gjenvinning av emballasje og emballasjeavfall. Den foreslår blant annet å redusere emballasjeavfall med 15 prosent innen 2040 per medlemsland per innbygger og å gjøre all emballasje på EU-markedet resirkulerbart innen 2030.

Forslag til revidert avløpsdirektiv
EU-kommissæren for miljø, Virginijus Sinkevičius, innledet debatten: «Avløpssektoren har et stort potensial for å forbedre energieffektiviteten (…). Stabil produksjon av kloakkslam kan gi en permanent strøm av biogass (…) og redusere vår avhengighet av gassimport. Disse investeringene vil betale seg veldig raskt.»  Forslag til revidert avløpsdirektiv skal redusere forurensning i elver, innsjøer, grunnvann og hav ved å forbedre avløpsvannbehandlingen. I pressemeldingen fra Rådet står det at «Medlemslandene hilste revisjonen velkommen. Detaljer vedrørende foreslåtte frister og krav gjenstår å bli ytterligere avklart

Agence Europe omtaler rådsmøtet og skriver at medlemslandene «fortsatt sliter med å bli enige om teksten (…).» «Enkelte detaljer og kravene til det foreslåtte reviderte direktivet og tidsplanene må avklares i det kommende tekniske arbeidet», oppsummerte den svenske klima- og miljøministeren Romina Pourmokhtari, som ledet sesjonen. Hun tok også til etterretning delegasjonenes ønske om at det tas hensyn til nasjonale særtrekk.

EU/EØS-nytt 1. februar 2023 omtalte EØS EFTA-forums innvendinger mot foreliggende direktivforslag. EØS EFTA Forum for lokalt og regionalt folkevalgte leverte 2. desember i fjor en felles uttalelse til EU, der de gjør oppmerksom på en rekke utfordringer som forslag til revidert avløpsdirektiv innebærer. 

Den 11. mars publiserte Klima- og miljøverndepartementet et fyldig EØS-notat om avløpsdirektivet. Norge deltok i høringsrunden som Kommisjonen gjennomførte 2021 om mulige innretninger på revidert avløpsdirektiv. Når det gjelder foreliggende kommisjonsforslag skriver departementet at «Grunnet direktivets betydelige økonomisk og administrative konsekvenser legger departementet til grunn at det ved eventuell innlemmelse i EØS-avtalen må tas et artikkel 103-forbehold.» EØS-notatet viser til at «De foreslåtte endringene innebærer behov for betydelige investeringer i infrastruktur for kommunal avløpssektor.(…) Det totale kostnadsbildet består (…) både av investeringene for å ta igjen etterslepet under dagens direktiv og for å gjennomføre nye krav i revidert direktiv.» Videre: «Det er også usikkert hva det vil koste å gjennomføre forslaget til kartlegging og overvåking av helserelaterte parametere.» Også direktivets krav til gjennomføring kommenteres: «Gjennomføring av direktivets krav vil kreve langsiktig planlegging og trinnvis gjennomføring av tiltak. Miljødirektoratet ser det som svært vanskelig å oppfylle alle direktivets krav over alt innenfor foreslåtte frister, blant annet fordi det ikke vil være tilstrekkelig tid til å få på plass et endret regelverk og reviderte tillatelser med nye krav. (…) Klima- og miljødepartementet legger til grunn at Norge ikke vil kunne gjennomføre direktivforslaget innen foreslåtte tidsfrister.» Miljødirektoratet gjennomførte en nasjonal høring med høringsfrist 5. mars 2023. EØS-notatet vil bli oppdatert etter at direktoratet har vurdert innkomne uttalelser. «KLD vil følge prosessen i EU og søke å finne likesinnede land for å vurdere om det er grunnlag for å støtte opp under videreutvikling av direktivet i tråd med norske interesser. Arbeidet vil legge et viktig grunnlag for ev. senere tilpasningstekst og/eller forsinket gjennomføring», fremhever EØS-notatet.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 29.03.2023 09:48
: