Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EU vurderer å endre vernestatusen for ulv

Under habitatdirektivet nyter de fleste ulvebestander i Europa streng beskyttelse, med visse unntak. Europakommisjonen ber nå om mer informasjon fra blant annet lokale myndigheter for å kunne nærmere vurdere ulvens vernestatus i EU.

Under habitatdirektivet nyter de fleste ulvebestander i Europa streng beskyttelse, med visse unntak. Regimet implementerer kravene under Konvensjon om vern av ville europeiske planter og dyr og deres leveområder (Bernkonvensjonen) som EU er part i. Habitatdirektivet er ikke del av EØS-avtalen, men Norge er bundet av Bernkonvensjonen. Etter habitatdirektivet kan medlemsstatene på visse vilkår gjøre unntak fra forbudene i det strenge verneregimet, blant annet for å beskytte sosioøkonomiske interesser. «Retur av ulv til regioner hvor den har vært fraværende i lang tid fører i økende grad til konflikter med lokale oppdretts- og fangstsamfunn», fremhever Europakommisjonen, som nå igangsetter en utvidet datainnsamling for å vurdere ulvens vernestatus. På grunnlag av dette vil Kommisjonen, om nødvendig, oppdatere det juridiske rammeverket for å innføre ytterligere fleksibilitet i lys av utviklingen av ulvestammene. I praksis betyr dette at EU kan åpne for mer jakt på ulv.

Europaparlamentet ba i november i fjor Rådet og Kommisjonen om å vurdere ulvens vernestatus i EU i en ikke-bindende resolusjon, ref. EU/EØS-nytt 9. februar 2023. Flere EU-land, blant annet Østerrike, gikk også inn for en politisk gjennomgang av ulvens vernestatus. Kommisjonspresident Ursula von der Leyen skal i fjor ha bedt Kommisjonens tjenestemenn om å foreta en dybdeanalyse av ulvetrusselen etter rapporter om økte angrep i Europa, etter at hennes egen ponni ble drept i et ulveangrep. Kommisjonens gjennomgang av vitenskapelige data om ulven i EU utgjør en integrert del av den dybdeanalysen Kommisjonen gjennomfører som svar på Europaparlamentets resolusjon av 24. november 2022. I april 2023 begynte Kommisjonen å samle inn data fra ekspertgrupper og nøkkelinteressenter. Høringen som nå åpnes er en utvidelse av denne datainnsamlingen.

Høring
Kommisjonen inviterer lokalsamfunn, forskere og alle interesserte parter til å sende inn oppdaterte informasjon om ulvebestanden. Fristen for tilbakemelding er 22. september, og evalueringen av dataene skal være fullført senest ved utgangen av året.

Kommisjonspresidenten fremhever i pressemelding 4. september at konsentrasjonen av ulv i noen europeiske regioner har blitt en reell fare for husdyr og potensielt også for mennesker, og hun oppfordrer til bruk av unntakene som allerede finnes i EUs regelverk: «Jeg ber lokale og nasjonale myndigheter om å agere om nødvendig. Faktisk, nåværende EU-lovgivning gjør dem i stand til det.”

For ytterligere informasjon, se pressemeldingen fra Kommisjonen.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 07.09.2023 15:06
: