Forfatteren av boken, Peter Butenschøn, ble intervjuet av Anne Grosvold under boklanseringen i vandrehallen på Stortinget 3. mars 2016. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Forfatteren av boken, Peter Butenschøn, ble intervjuet av Anne Grosvold under boklanseringen i vandrehallen på Stortinget 3. mars 2016. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Ny bok om stortingsbygningen

Forlaget Press har i samarbeid med Stortinget utgitt jubileumsboken «Stortinget. Huset på Løvebakken gjennom 150 år».

Boken er skrevet av Peter Butenschøn, arkitekt og forfatter av en rekke bøker om arkitektur. I boken tar Butenschøn leseren med på en vandring gjennom stortingsbygningen.

Forlaget redaksjonelt ansvarlig

I arbeidet med boken har Stortinget stilt tilgang til huset og kildematerialet, som finnes her, til disposisjon for forfatteren. For øvrig er anskaffelsen organisert slik at forlaget, Forlaget Press, har det redaksjonelle ansvaret for boken.

Historien om bygningen viser både høyt og lavt, fra selve stortingssalens stråleglans til kontorer, kantine, verksteder og skjulte krypinn. Underveis gir forfatteren levende glimt både av livet i landets viktigste bygg – og av stortingsbygningens omskiftelige fortid, fra fremveksten av et moderne politisk system via krig, okkupasjon og ombygging frem til dagens allsidige og innholdsrike parlamentsbygning.

Boken er gjennomillustrert både med nye bilder av arkitekturfotografen Ivan Brodey og en lang rekke historiske fotografier.

Innkjøpt av Kulturrådet

Boken er innkjøpt av Kulturrådet, og blir dermed tilgjengelig på biblioteker over hele landet.

Bakgrunnen er 150-årsjubileet

Stortinget tok initiativ til boken i forbindelse med stortingsbygningens 150-årsjubileum. Da bokprosjektet var besluttet, søkte Stortinget et konsept med bred appell og høyt faglig og litterært nivå, skrevet av en erfaren forfatter med litterær sans. I 2014 ble det utlyst en anbudskonkurranse som Forlaget Press vant.

Stortingets medvirkning i bokprosjektet har vært i form av å vurdere de innkomne bidragene i anbudskonkurransen, godkjenne konseptet for boken, samt prinsipplayout, prøvekapittel og valg av trykkekvaliteter.

Boken er et praktverk, og fordi den skal brukes som gavebok i inn- og utland finnes den både i norsk og engelsk utgave. Stortinget har fått levert totalt 3.000 eksemplarer. For øvrig er boken tilgjengelig i bokhandler i hele landet.

3. mars ble boken lansert – ganske nøyaktig 150 år etter at stortingsbygningen ble tatt i bruk for første gang.

Les mer om bygningsjubileet.


Sist oppdatert: 06.04.2016 10:45