Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Utfordrende sikkerhetssituasjon for Europa

NATOs medlemsland må bruke økte forsvarsbudsjetter på å investere i den viktigste forsvarsressursen, nemlig soldater og befal, sier stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap). 

General Petr Pavel taler til NATO PAs forsvars- og sikkerhetskomité. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Myrli sa dette etter å ha hørt innlegget til general Petr Pavl, generalsekretær i NATO Jens Stoltenbergs nærmeste militære rådgiver, snakke om den utfordrende sikkerhetssituasjonen Europa nå står ovenfor.

– Vi har den mest utfordrende, usikre og komplekse sikkerhetssituasjonen Europa har sett på flere tiår, sa Pavel.

Les Petr Pavels innlegg

Pavl holdt innlegg for NATOs parlamentarikere i forsvars- og sikkerhetskomiteen under NATOs parlamentarikerforsamling (NATO PA) i Stavanger. I etterkant av innlegget var det åpent for spørsmål fra parlamentarikerne. Debatten og spørsmålene handlet om hva slags forsvarsstruktur alliansen skal ha fremover. 

Under NATO-toppmøtet i Wales i fjor vedtok NATO-landene å øke de nasjonale bevilgningene til forsvar. Målet er at NATO-landene skal bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar. Per i dag er det bare en håndfull av NATO-landene som gjør det.

I Norge har forsvarsbudsjettene økt betydelig de siste årene, men Norge har ikke nådd NATOs mål om to prosent av BNP.

– Det er viktig og riktig å bruke mer penger på forsvar, men det er ikke noe poeng i seg selv å bruke mest mulig penger. Vi må bruke pengene fornuftig ved å investere i nytt utstyr og opplæring av den viktigste ressursen, nemlig den menneskelige – altså opplæring av soldater og befal, sa stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) under debatten. 

Myrli understreket at alliansens medlemsland må ha en bevisst holdning til hva økte forsvarsbevilgninger brukes til. 

– Vi må bruke pengene smart, det NATO ofte omtaler som «Smart Defence», sa Myrli.

Videre understreket han at utfordringene og trusselbildet er helt forandret de siste par årene, med Russlands anneksjon av og okkupasjon i Ukraina, og med krigen i Syria med den påfølgende flyktningekatastrofen.

Les mer om sikkerhetstrusselen Russland utgjør 

Les om at en løsning i Syria krever dialog

Se flere bilder fra NATO PA Stavanger 2015 på Flickr 

Sist oppdatert: 12.10.2015 10:16
: