3.3 Internasjonale kontakter og besøksutveksling

For å forberede Barents parlamentarikerkonferanse i Harstad i april 2013 hadde delegasjonens leder Rigmor Andersen Eide et forberedende møte i Moskva i november 2012 med medlemmer av Russlands parlaments Statsduma for å forankre konferanseprogrammet og sikre en god russisk deltakelse i konferansen.

Delegasjonen var vertskap for Nordisk råds parlamentarikerutvekslingsprogram 22.–26. april 2013 hvor russiske politikere fra Statsdumaen og parlamentarikere fra regionale parlamenter i Nordvest- Russland deltok. Denne gruppen deltok også på Barents parlamentarikerkonferanse i Harstad.

Delegasjonen og Norge var representert på Det 5. forum for unge politikere fra Norden og Russland som fant sted i Petrozavodsk, Russland 24.–26. april 2013. Troms fylkeskommune var også representert. Russisk side var godt representert med ungdomspolitikere fra Murmansk, Arkhangelsk og Karelia.

Tre temaer ble debattert på møtet:

  • 1. «Youth problems in the global world; solving through cooperation in the Northern region and participation in political processes»

  • 2. «Youth participation in the preservation and development of cultural heritage. Supporting the uniqueness of the nations of the North-West Russia and Nordic countries»

  • 3. «Education of youth and employment problems among young people»

Av de tre temaene var det spørsmålet om utdanning og arbeid som skapte mest engasjement og debatt. Både nordiske og russiske deltakere var enige om viktigheten av å skape muligheter for unge, samtidig som unge må motiveres til å ta en utdanning som står i stil til det arbeidsmarkedet har å by på. På forumets siste dag ble det vedtatt en resolusjon i tillegg til den offisielle logoen for forumet. Neste forum holdes i Oulu i Finland i 2014.

Delegasjonen var representert ved Hans Frode Asmyhr og Torfinn Opheim i en rundebordskonferanse i Syktyvkar, Russland, 15.–16. mai 2013.

Hans Frode Asmyhr, Vigdis Giltun, Per Olof Lundteigen, Torfinn Opheim og Tone Merete Sønsterud deltok på studietur til Novgorod-området i Russland 27.–31. mai.

Russiske ungdommer fra Natur og Ungdom i Murmansk og fra miljøorganisasjonen Aetas i Arkhangelsk besøkte delegasjonen 15. mai 2013.

Delegasjonen tok 24. mai 2013 imot en gruppe unge russere som inngår i det såkalte «Presidentprogrammet» som finansieres av Utenriksdepartementet og har vært i virksomhet i mer enn 10 år. Formålet er å gi unge russiske ledere erfaring om ledelse i lokal forvaltning eller i private bedrifter. Delegasjonens sekretariat deltok i «Presidentprogrammet»s utveksling av praktikanter til Russland i september 2012.