Søk

Innhold

Årsrapport fra Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for 2017

Innledning

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for perioden 1. januar 2017 til 30. september 2017 besto av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Eirik Sivertsen (A), leder

Martin Henriksen (A)

Janne Sjelmo Nordås (Sp), nestleder

Rigmor Andersen Eide (KrF)

Margunn Ebbesen (H)

Elisabeth Vik Aspaker (H)

Siri A. Meling (H)

Hårek Elvenes (H)

Ingrid Heggø (A)

Eva Kristin Hansen (A)

Jan-Henrik Fredriksen (FrP)

Tor André Johnsen (FrP)

Som en konsekvens av stortingsvalget 11. september 2017 ble ny delegasjon konstituert på møte den 8. november 2017 og består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Eirik Sivertsen (A), leder

Runar Sjåstad (A)

Margunn Ebbesen (H), nestleder

Kent Gudmundsen (H)

Else-May Botten (A)

Tor André Johnsen (FrP)

Svein Harberg (H)

Arne Nævra (SV)

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Ola Elvestuen (V)

Willfred Nordlund (Sp)

Olaug V. Bollestad (KrF)

I en tid med mye uro internasjonalt fortsetter samarbeidet mellom regjeringene i Arktisk råd og parlamentene i det arktiske parlamentarikersamarbeidet å fungere godt. I 2017 ble det gjennomført et vellykket utenriksministermøte i Arktisk råd, hvor det ble undertegnet en deklarasjon som satte kursen for det videre arktiske samarbeidet. Det ble videre oppnådd enighet om en avtale knyttet til fremtidig fiske i Polhavet.

Å bevare Arktis som en region preget av fred og samarbeid er av stor betydning for å kunne møte konsekvensene av de dramatiske klimaendringene på en bærekraftig måte. Global oppvarming gjør at isen i Arktis smelter. Dette gjør Polhavet mer åpent og tilgjengelig for menneskelig aktivitet knyttet til blant annet skipsfart, ressursutnyttelse og turisme. Samtidig har vi sett økt politisk interesse for Arktis og nordområdene i de arktiske landene og i det øvrige internasjonale samfunnet.

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid arbeider for å styrke oppmerksomheten om utviklingen i Arktis og vil spille en ledende rolle i det internasjonale samarbeidet i Den arktiske parlamentarikerkomiteen (SCPAR – Standing Committee of Parliamentarians of the Arctic Region). SCPAR består av folkevalgte fra Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige, USA og Europaparlamentet. Arktiske urfolksorganisasjoner deltar som faste deltakere (permanent participants), og flere parlamentarikerorganisasjoner og land er observatører. Delegasjonsleder Eirik Sivertsen har i 2017 vært leder av Den arktiske parlamentarikerkomiteen (SCPAR), som har hatt møter i USA, Grønland, Island og Finland.

Stortingets delegasjon har i 2017 deltatt aktivt i den arktiske debatten, nasjonalt og internasjonalt. Delegasjonen inviterer utenriksministeren til halvårlig nordområdedialoger i Stortinget om utviklingen i nordområdepolitikken og det internasjonale samarbeidet i Arktis. Medlemmer fra andre relevante internasjonale delegasjoner deltar også i nordområdedialogen.

Hovedsaker i 2017

Arktisk råds ministermøte i Fairbanks

Delegasjonen inngikk i den norske delegasjonen, ledet av utenriksministeren, til Arktisk råds ministermøte i Fairbanks i 10.–11. mai 2017. Alle de åtte arktiske landene var representert ved sine utenriksministre, som i erklæringen fra møtet uttalte en tydelig ambisjon om at det arktiske samarbeidet skal fortsette på tross av politiske uenigheter andre steder i verden. Ministrene undertegnet også en juridisk bindende avtale om økt forskningssamarbeid i Arktis.

Møtet markerte avslutningen på to år med amerikansk formannskap og starten på to år med finsk formannskap i Arktisk råd (2017–2019). Det finske formannskapet har satt miljø, meteorologisk samarbeid, utdannelse og kommunikasjonsforbindelser som overskrifter for sitt formannskap.

I prosessen frem mot ministermøtet hadde den arktiske parlamentarikerkomiteen jevnlig møter med representanter for Arktisk råd og dialog med det amerikanske formannskapet. I disse møtene ble hovedbudskapet fra den 12. arktiske parlamentarikerkonferansen i Russland i juni 2016 om globale klimaendringer, bedring av levekårene for menneskene som bor i Arktis, og næringslivets samfunnsansvar særlig fremhevet. Etter ministermøtet har Den arktiske parlamentarikerkomiteen hatt møter med det finske formannskapet i Arktisk råd.

Levekår i Arktis

Levevilkårene for menneskene som bor i den arktiske regionen, har lenge vært et hovedtema for det arktiske parlamentarikersamarbeidet. På møtet i Den arktiske parlamentarikerkomiteen på Grønland i mai 2017 var hovedtema næringsutvikling og diversifisering av den grønlandske økonomien, klimaendringer, infrastrukturutvikling og økt satsing på bærekraftig turisme.

På et seminar av regi av Wilson-senteret i Washington D.C. i juni 2017 var budskapet fra det arktiske parlamentarikersamarbeidet knyttet til like muligheter for næringsutvikling og ressursutnyttelse i Arktis. Det ble understreket at det nord for polarsirkelen finnes livskraftige samfunn med moderne, innovativ industri og forskning – dette som et tillegg til bildet av vakker og uberørt natur i Arktis.

Delegasjonen arbeidet tett mot Europaparlamentet i prosessen som ledet frem til rapporten om Arktis som ble vedtatt av Europaparlamentet i mars 2017. Gjennom skriftlige innspill og møter med medlemmer av Europaparlamentet understreket delegasjonen betydningen av FNs havrettstraktat i Arktis og næringslivets samfunnsansvar når de opererer i Arktis. Samme fremgangsmåte ble fulgt overfor Europaparlamentet høsten 2017 i forbindelse med behandlingen av rapporten om hav og FNs bærekraftsmål for 2030.

Studentutveksling og samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner var tema på et arrangement under konferansen «Arctic Circle» i Reykjavik i oktober 2017 i regi av Arktisk universitet (University of the Arctic), hvor delegasjonen deltok i panelet. Det ble fremhevet at utdanningssamarbeid, studentutveksling og samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringsliv er av stor betydning for å sikre kompetent arbeidskraft i nord og miljøer for innovasjon.

Teknologi og infrastruktur

Økonomisk utvikling og sikkerhet for menneskene og miljøet i Arktis er avhengig av at moderne teknologi også blir tilgjengelig i området. Med økt maritim aktivitet følger også behov for ny infrastruktur. Bedre satellittdekning for kommunikasjon nord for 72. breddegrad, utvikling av havner og bedre beredskap er tema som delegasjonen er løpende opptatt av, og har gjennom året blitt tatt opp på ulike seminarer og møter.

Delegasjonens planer for 2018

Hovedarrangementet for Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid blir deltakelse på den 13. arktiske parlamentarikerkonferansen i Inari, Finland 16.–19. september 2018. Forventede tema for konferansen er levekår, næringslivets samfunnsansvar, klima og digitale løsninger for Arktis. Konferansen, som arrangeres hvert annet år, vil vedta en slutterklæring som sendes til regjeringene og parlamentene i det arktiske samarbeidet.

Delegasjonen vil gjennomføre en studiereise til Svalbard 5.–8. mars 2018. Under oppholdet på Svalbard planlegger delegasjonen å besøke blant annet Ny-Ålesund, Barentsburg og Svea.

Den 14.–16. mai 2018 er det møte i Den arktiske parlamentarikerkomiteen. Møtet vil finne sted i Kiruna, og hovedtema blir forberedelser til den arktiske parlamentarikerkonferansen i Finland i september og svensk arktisk politikk.

Oslo, den 31. januar 2018

Eirik Sivertsen

delegasjonsleder