Vedlegg 7: Brev til næringskomiteen fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråden, datert 4.november 1998

Spørsmål om budsjettet for Nærings- og handelsdepartementet. Spr nr 5 - kap 926 Spesielle IT-tiltak

Jeg viser til brev av 29. oktober fra Næringskomiteen hvor det stilles spørsmål vedrørende etablering av IT-senter på Fornebu.

Under behandling av Stortingsmelding nr 38 gikk Stortinget inn for at det etableres et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Regjeringen arbeider nå så raskt som mulig for at en slik etablering skjer etter Stortingets forutsetninger. I Stortingsproposisjon nr 1 for Nærings- og handelsdepartementet, under samleomtale av Regjeringens IT-politikk, gis en foreløpig orientering om Regjeringens arbeid med saken. Regjeringen tar sikte på å legge enkelte uavklarte spørsmål fram for Stortinget i en kort stortingsmelding innen utgangen av november, altså om noen få uker.

I tråd med departementenes ansvarsdeling er det et tett samarbeid mellom Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet om Fornebu-saken. Arbeids- og administrasjonsministeren håndterer eiendomsspørsmålene via Statsbygg som underliggende organ, og Kirke-, utdannings- og forskningsministeren håndterer spørsmål vedrørende utdanning og forskning. Som Nærings- og handelsminister har jeg ansvaret for næringsutvikling, etablering av kuvøse og samordning av saken.

Både statsrådene Løwer og Lilletun og undertegnede har hatt møter med de av interessentene som har påpekt et behov og ønske om dette. Vi har for eksempel alle hatt møte med IT-Fornebu AS, som er en av interessentene ved etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Alle interessenter har fått legge fram sine synspunkter for departementene, og all etterspurt informasjon er blitt formidlet.

I tillegg har Statsbygg som grunneier og ansvarlig for håndtering og salg av eiendommene hatt omfattende kontakt med interessentene. Statsbygg har gjennomført en kartlegging hos IT Fornebu AS, Steen & Strøm ASA og Veidekke ASA om hvordan disse selskapene kan medvirke til etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Nevnte grupper er de som har vist størst interesse for Koksa-området, og som derfor ble valgt ut av Statsbygg for en spørreundersøkelse. De tre gruppene er alle å oppfatte som seriøse interessenter og mulige tilbydere ved avhending av statlig eiendommer på Fornebu.

Det har også vært møter med Bærum kommune, Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet, Universitetet i Oslo, Høyskolen i Oslo og SINTEF for å kunne danne et bilde av ulike og tildels kryssende interesser. I samsvar med Stortingets understrekning av at utdanningsvirksomheten på Fornebu skal skje på de etablerte utdanningsinstitusjoners premisser, legger vi vekt på kontakt med disse institusjonene.

Med utgangspunkt i de informasjoner som jeg har om prosessen så langt vil jeg stort sett si meg fornøyd med kontakten mellom de berørte aktørene som er involvert.

Salg av eiendommene på Fornebu reiser spørsmål i forhold til EØS-avtalens regelverk om offentlig støtte. Dette er nærmere redegjort for i mitt brev til næringskomiteen av 05.06.98. Hovedregelen er at salg av offentlig eiendom må skje til markedspris etter en åpen budrunde. Hvis «markedet» er begrenset fordi det knyttes særskilte vilkår til bruk av eiendommen, gjelder spesielle regler for framgangsmåten ved salg. Salg til underpris vil kunne innebære elementer av offentlig støtte som er i strid med EØS-avtalen.

Interessentgruppene har foreløpig ikke blitt bedt om å fremme bud på statlige eiendommer på Fornebu, og de har heller ikke gjort dette på eget initiativ. Koksaområdet, ca. 90 dekar med påstående bygninger, vil i.h.t. EØS-bestemmelsene bli internasjonalt utlyst for åpen anbudskonkurranse i siste del av november -98 av Statsbygg og SAS i fellesskap. Koksa vil bli solgt med IT-føringer slik det også vil bli gjort for de andre områdene som blir lagt ut for salg til IT- og kunnskapssenter.