2. Rettstilstanden i dag

       Løsningsretter er et samlebegrep for rettigheter som går ut på å overta et formuesgode i fremtiden på nærmere vilkår. Innenfor løsningsretter skiller utvalget mellom forkjøpsretter, tilbudsretter og kjøperetter. Forkjøpsrett omfatter alle rettigheter som går ut på overtakelse etter et eierskifte. Tilbudsretter går ut på at eiendommen skal tilbys rettighetshaver før den blir solgt til andre, med førsterett til å kjøpe på samme vilkår. Kjøperetter omfatter alle rettigheter til å kjøpe uten at eiendommen har skiftet eier.

       Det er ikke noen generell lovfestet begrensning i private parters rett til fritt å avtale løsningsretter til fast eiendom. De viktigste lovfestede løsningsretter finnes i konsesjonslovene.

       Eieren har i utgangspunktet rett til å utnytte eiendommen fysisk i samsvar med det som er vanlig selv om det hviler en løsningsrett på eiendommen. Eierens rett til å råde over eiendommen gjennom rettslige disposisjoner (f.eks. pantsettelse) er mer begrenset. Eierens råderett over eiendommen etter at løsningsretten er gjort gjeldende, er sterkt begrenset.

       Dersom en løsningsrett ligger til en fast eiendom, vil den normalt kunne overdras sammen med eiendommen. Er løsningsretten en personlig rettighet, vil den normalt ikke kunne overføres.

       En løsningsrett kan falle bort f.eks. fordi det er fastsatt en direkte tidsgrense. Andre bortfallsgrunner er foreldelse og passivitet.

       I proposisjonen omtales de viktigste lovendringer som er kommet etter Sivillovbokutvalgets utredning, og som spesielt har hatt virkning for løsningsretter. Tvangsfullbyrdelselsloven bestemmer bl.a. at forkjøpsrett kan gjøres gjeldende på en tvangsauksjon. Dette var ikke tilfelle tidligere. Etter den nye forsikringsavtaleloven vil en skadeforsikring normalt ikke dekke en løsningsrettshaver, men disse reglene er fravikelige. Løsningsrettshaveren kan også tegne egen forsikring.

       Hovedregelen i selskapsloven er at selskapsparter ikke kan gå over til en ny eier uten at de øvrige deltakerne samtykker. Selskapsloven gir likevel anledning til å avtale at deltakerne skal ha rett til å overdra andelene, og det vil i så fall være aktuelt å sikre deltakernes interesser ved å gi dem forkjøpsrett. Er slik forkjøpsrett avtalt, gir selskapsloven nærmere regler om dette.