11. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lover:

A.
vedtak til lov

om endringar i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven).

I.

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) blir det gjort desse endringane:

§ 44 ellevte leden nr. 2 d skal lyde:

d. Kapitalinnskudd som inngår i ordning med aksjesparing i verdipapirfond skal holdes plassert i norske aksjer, tegningsretter og konvertible obligasjoner innenfor rammen av lov av 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond § 4-4 første ledd. 10 prosent av fondets midler kan likevel plasseres i utenlandske aksjer som faller innenfor rammen av samme bestemmelse. Annet ledd i samme bestemmelse får tilsvarende anvendelse.

§ 60 første leden skal lyde:

       Som personinntekt for skattytere som nevnt i §§ 56-58 regnes skattepliktig inntekt fra virksomheten eller selskapet, uten fradrag for faktiske kapitalutgifter og -tap. Korreksjonsinntekt og etterfølgende reverseringsfradrag fastsatt etter bestemmelsene i selskapsskatteloven § 1-6 skal ikke tas med i beregningsgrunnlaget. Det gjøres fradrag for beregnet kapitalavkastning fastsatt etter reglene i annet og tredje ledd, samt for kapitalinntekter som:

a. Inntekt av aksjer, bankinnskudd, obligasjoner, gjeldsbrev, utestående fordringer og lignende. Inntekt av kundefordringer skal likevel ikke fradras næringsinntekten.
b. Gevinst ved realisasjon av driftsmidler og formuesgjenstander nevnt under a. I den utstrekning vederlaget er skrevet ned på saldo for den avhendede eiendelen, jf. § 44 A-6 annet ledd, skal gevinsten likevel ikke fradras næringsinntekten.

II.

       Endringane under I trer i kraft straks med verknad frå og med inntektsåret 1994.

B.
vedtak til lov

om endringar i lov av 21. november 1952 nr. 2 om betaling og innkreving av skatt (skattebetalingsloven).

I.

       I lov av 21. november 1952 nr. 2 om betaling og innkreving av skatt (skattebetalingsloven) blir det gjort desse endringane:

§ 7 nr. 5 skal lyde:

       Forskuddstrekk etter § 5a beregnes av selskapet til det beløp skatten vil utgjøre etter Stortingets vedtak om skatt for det angjeldende år.

§ 12 nr. 1 første leden første og annet punktum skal lyde:

       Arbeidsgiveren skal hver 15. januar, 15. mars, 15. mai, 15. juli, 15. september og 15. november sende oppgjør for forskottstrekk i de to foregående måneder til skatteoppkreveren i den kommune hvor arbeidsgiveren hører hjemme eller har sitt hovedkontor. Selskap som nevnt i § 5A skal sende oppgjør for forskottstrekk til tid som bestemt i første punktum til skatteoppkreveren i den kommune der selskapet har sitt kontor eller styret har sitt sete.

Nåverande annet punktum blir tredje punktum.

§ 12 nr. 2 tredje, fjerde og femte punktum opphevast.

§ 13 nr. 1 annet punktum skal lyde:

       Av formue og inntekt som er regnet med ved fastsetting av forskottstrekket etter § 7.2, skal det dog ikke svares forskottsskatt.

§ 14 nr. 3 opphevast.

§ 18 nr. 2 annet punktum skal lyde:

       Slik endring i forskottsskatten kan også foretas når det er overveiende sannsynlig at den skattepliktige med den opprinnelige fastsatte forskottsskatt vil få en restskatt eller en tilgodesum ved avregningen for vedkommende år som motsvarer minst 1/5 av det utskrevne forskottsbeløp.

§ 20 nr. 1 første leden annet punktum skal lyde:

       Er skatten under kr 1.000, forfaller den i sin helhet til betaling 15. mai.

Tredje punktum opphevast.

§ 20 nr. 2 tredje punktum skal lyde:

       Er forskottsskatten under kr 1.000, og innbetaling etter første punktum ikke kan kreves 15. mai, forfaller skatten til betaling 15. september.

Fjerde punktum opphevast.

§ 25 nr. 2 skal lyde:

       Dersom det etter at avregning er foretatt blir gjennomført fordeling av skatt som er iliknet ektefeller under ett, jf. skatteloven § 16 tiende ledd, skal det foretas ny avregning for hver av ektefellene.

§ 28 nr. 2 nytt annet punktum skal lyde:

       Gebyr etter ligningsloven § 10-8 forfaller til betaling 3 uker etter at melding om vedtaket er sendt den oppgavepliktige.

§ 34 nr. 1 annet og nytt tredje punktum skal lyde:

       Den som utbetaler oppgjørene plikter etter pålegg fra skatteoppkreveren å foreta trekk i samsvar med avtalen. Bestemmelsene i § 33 nr. 3 gjelder tilsvarende for trekk etter denne paragraf.

§ 38 tredje punktum skal lyde:

       Når skatteplikten ikke er avhengig av bostedet og vedkommende vil bli skattepliktig her også etter utflyttingen, gjelder ikke reglene i første og annet punktum.

§ 56 nr. 2 opphevast. Nåverande nr. 3, 4, 5 og 6 blir nye nr. 2, 3, 4 og 5.

II.

       Endringane i § 14 nr. 3, § 18 nr. 2 annet punktum, § 20 nr. 1 første leden annet punktum, og § 20 nr. 2 tredje punktum, trer i kraft med verknad frå og med inntektsåret 1995. Dei øvrige endringane under I trer i kraft straks.

C.
vedtak til lov

om endringar i lov av 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven).

       I lov av 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) blir det gjort desse endringane:

I.

§ 3-4 nr. 4 nytt annet punktum skal lyde:

       Avslag som nevnt i første punktum gitt av sentralskattekontor kan påklages til Skattedirektoratet etter de samme vilkår.

Nåverande annet punktum blir tredje punktum.

§ 3-10 nr. 4 skal lyde:

       4. Godkjenning etter nr. 2 og 3 gis av Skattedirektoratet når det gjelder ligningsnemnder og overligningsnemnder som nevnt i § 2-4 nr. 2.

§ 3-13 nr. 2 bokstav f siste punktum skal lyde:

       Ligningskontorene, unntatt Oslo ligningskontor og sentralskattekontor, kan ikke gi opplysninger etter annet punktum til politi eller påtalemyndighet uten samtykke fra overordnet ligningsmyndighet.

§ 3-13 nytt nr. 6 skal lyde:

       6. Taushetsplikten omfatter ikke opplysninger om beløp som skal regulere aksjers inngangsverdi i henhold til selskapsskatteloven § 5-5.

§ 4-7 nr. 4 skal lyde:

       4. Skattedirektoratet kan forlenge fristen etter nr. 1 og 2 til utgangen av mars for grupper av skattytere og for enkelt skattyter som skal levere selvangivelse til mer enn 10 kommuner.

§ 4-9 nr. 5 nytt tredje punktum skal lyde:

       Selskapsoppgave som skal behandles av sentralskattekontor, leveres dit.

§ 6-10 nr. 3 opphevast. Nåverande nr. 4 til 6 blir nye nr. 3 til 5.

§ 6-11 nr. 2 skal lyde:

       2. Oppgave som nevnt i nr. 1 leveres innen utgangen av februar i ligningsåret til ligningskontoret i den kommune hvor selskapet har sitt kontor eller styret har sitt sete, eventuelt til Sentralskattekontoret for storbedrifter dersom selskapet lignes der.

§ 6-11 nr. 3 skal lyde:

       3. Ligningsmyndighetene i kontorkommunen, eventuelt Sentralskattekontoret for storbedrifter, kan pålegge selskapet å levere ny oppgave over aksjonærene og deres skattekommuner når verdsettingen av selskapets aksjer er endret.

§ 9-2 nr. 3 nytt annet punktum skal lyde:

       Klage over vedtak fattet av ligningsmyndighet som nevnt i § 2-4 leveres til vedkommende sentralskattekontor.

§ 9-3 nr. 3 nytt tredje punktum skal lyde:

       Ved klage over beregnings- eller registreringsfeil ved fastsettelse av gjennomgående reguleringsbeløp i henhold til selskapsskatteloven § 5-5 nr. 6 skal klagefristen være 2 uker.

§ 9-5 nr. 4 skal lyde:

       4. Fylkesskattekontoret - for ligningsmyndighet som nevnt i § 2-4 og for Oslo Skattedirektoratet - kan kreve at fylkesskattenemnda overprøver vedtak truffet av overligningsnemnda, og i særlige tilfelle utøve den myndighet ligningskontoret har etter nr. 1 til 3 og § 3-9.

§ 10-6 nr. 1 skal lyde:

       1. Skattedirektoratet, fylkesskattekontoret - for Oslo ligningskontoret - og sentralskattekontor kan pålegge den som ikke har etterkommet plikten til å gi oppgave eller opplysning eller adgang til kontrollundersøkelse m.v. etter kapittel 6 å oppfylle sin plikt under en daglig løpende tvangsmulkt. Pålegg om mulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.

II.

§ 6-17 nr. 3 nytt tredje punktum skal lyde:

       Finansdepartementet kan i forskrift bestemme at kopien oversendes skattyter i en bestemt form.

III.

       Endringane under I trer i kraft straks med verknad frå og med inntektsåret 1994. Endringa under II trer i kraft straks med verknad frå og med inntektsåret 1995.

D.
vedtak til lov

om endringar i lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven).

       I lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven) blir det gjort desse endringane:

I.

§ 1-1 nr. 1 siste punktum skal lyde:

       Reglene gjelder også for foretak etter lov av 30. august 1991 nr. 71 om statsforetak, og Norges Postbank, så langt reglene passer.

§ 4-6 nr. 1 nytt annet punktum skal lyde:

       For selskap som lignes av Sentralskattekontoret for storbedrifter avgjør dette kontoret om vilkårene etter § 4-1 nr. 2 er oppfylt og foretar registrering.

Nåverande annet punktum blir tredje punktum.

§ 4-6 nr. 1 nytt fjerde punktum skal lyde:

       Når det foreligger særlige grunner, kan fylkesskattekontoret (i Oslo ligningskontoret), eller Sentralskattekontoret for storbedrifter i de tilfellene dette kontoret skal avgjøre søknaden, ta søknaden under behandling selv om den er levert for sent.

§ 4-6 nr. 3 nytt annet punktum skal lyde:

       Selskap som lignes av Sentralskattekontoret for storbedrifter plikter å varsle dette kontoret.

§ 5-3 nr. 3 opphevast. Nåverande nr. 4 til 6 blir nye nr. 3 til 5.

§ 5-5 nr. 1 annet punktum skal lyde:

       Reguleringen foretas med summen av de årlige beløp som fremkommer etter reglene i nr. 2 til 6.

§ 5-5 nr. 4 første punktum skal lyde:

       4. Selskapet skal sende melding til aksjonærene om de årlige endringer av aksjens inngangsverdi samt om omfordeling og retting av tidligere års reguleringsbeløp etter reglene i nr. 3 og 5.

§ 5-5 nr. 5 annet punktum skal lyde:

       Retting av beregnings- eller registreringsfeil ved fastsettelse og fordeling av endring i selskapets skattlagte kapital, jf. nr. 2 og 3, skal regulere aksjens inngangsverdi med samme virkningstidspunkt som det opprinnelig uriktig fastsatte reguleringsbeløp, jf. nr. 3 siste punktum.

II.

§ 5-5 nr. 3 annet til fjerde punktum skal lyde:

       Tidligere registrerte tillegg til eller fradrag fra den enkelte aksjes inngangsverdi skal endres i følgende tilfeller:

a. ved fondsemisjon med økning av antall aksjer i selskapet,
b. når antall aksjer i selskapet økes ved at den enkelte aksje splittes i flere aksjer,
c. når antall aksjer i selskapet reduseres ved at et antall aksjer gjøres om til en ny aksje,
d. ved skattefri fusjon forsåvidt gjelder RISK-beløp for aksjene i det overdragende selskap,
e. ved skattefri fisjon forsåvidt gjelder RISK-beløp for de innløste aksjene i det overdragende (fisjonerende) selskap som skal omfordeles på aksjene i det eller de overtakende (utfisjonerte) selskap.

       Når det har skjedd en endring som nevnt i forrige punktum skal selskapet uten ugrunnet opphold, og senest ved endringsårets utgang, sende melding om endringen til ligningskontoret i selskapets kontorkommune. Selskaper som er vedtatt overført til sentral ligning, skal sende melding om endringen til Sentralskattekontoret for storbedrifter.

Nåverande fjerde til sjette punktum blir nye femte til syvende punktum.

III.

       Endringane under I trer i kraft straks med verknad frå og med inntektsåret 1994. Endringane under II trer i kraft straks og gjeld med verknad for RISK-beløp som skal fastsettast med verknad frå 1. januar 1995 eller seinare.

E.
vedtak til lov

om endringer i lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven).

       I lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven) gjøres følgende endringer:

I.

§ 7-7 nr. 2 tredje punktum oppheves.

II.

       Endringen under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1994.

III.

Overgangsregler

       Ved ikrafttredelsen av endringen under I gjelder følgende overgangsregel:

1. For deltaker som lignes etter reglene i selskapsskatteloven kapittel 7 og som ved ligningen for inntektsåret 1992 eller 1993 har fått fradrag for underskudd i sine øvrige inntekter på grunnlag av garantiansvar for selskapets forpliktelser, skal fradraget hensyntas ved fastsettelsen av gjenværende fradragsramme.
2. Helt eller delvis bortfall av garantiansvar som tidligere dannet grunnlag for fradrag for underskudd, må inntektsføres i den utstrekning tidligere fradrag ikke dekkes av gjenværende fradragsramme, tillagt gjenstående garantiansvar for den del av garantibeløpet som utvilsomt innebærer et reelt ansvar for deltakeren.

Oslo, i finanskomiteen, den 16. desember 1994.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Erna Solberg, Per-Kristian Foss,
leder. ordfører. sekretær.