2. Endringer i skatteloven § 44 sjette og syvende ledd - foreldrefradrag

Sammendrag

       Skatteloven § 44 sjette ledd har bestemmelser om at ektefeller etter nærmere regler kan kreve fradrag for utgifter til pass og stell av barn. Dette fradraget kalles foreldrefradrag.

       I Innst.O.nr.72 (1994-1995) ga finanskomiteen uttrykk for at foreldrefradrag må kunne gis i inntekten til den ene av foreldrene selv om den andre av foreldrene hadde underskudd i næring og ikke hadde annen personinntekt. Komiteen forutsatte at departementet kom med forslag til lovendring på dette punkt.

       Finanskomiteen påpekte at den viktigste begrunnelsen for å gi foreldrefradrag er behovet for betalt pass av barn under 12 år når begge foreldrene er i arbeid eller på annen måte er ute av stand til å ta seg av barnet. Foreldrefradraget gis for eksempel selv om den ene av foreldrene er under utdanning, ufør, avtjener verneplikt eller siviltjeneste, eller på annen måte ikke har anledning til å ta seg av pass av barn. Komiteen mener derfor at foreldrefradrag må kunne gis i inntekten til den ene av foreldrene selv om den andre av foreldrene har underskudd i den virksomhet vedkommende driver, og heller ikke har annen arbeidsinntekt. Departementet er enig i disse synspunkter.

       Departementet foreslår på bakgrunn av dette en endring i skatteloven § 44 sjette ledd slik at foreldrefradrag skal kunne gis selv om den ene av foreldrene har underskudd i næring, og heller ikke har annen arbeidsinntekt. Fradraget kan da utnyttes i den positive næringsinntekten til den andre av foreldrene, eventuelt i kapitalinntekt m.v. som ektefellene måtte ha.

       For enslig forsørger foreslås en tilsvarende utvidelse av foreldrefradraget etter § 44 syvende ledd. Enslig forsørger med underskudd i sitt yrkeserverv kan ha kapitalinntekter og andre inntekter som foreldrefradrag kan utnyttes i, til tross for underskuddet.

       Det vises til vedlagte forslag til endringer i skatteloven § 44 sjette og syvende ledd.

       Det foreslås at endringene skal gjelde fra og med inntektsåret 1995.

Merknader frå komiteen

       Komiteen sluttar seg til framlegget frå Regjeringa til endringar i skattelova § 44 sjette og sjuande ledd for å kunne gje foreldrefrådrag i inntekta til den eine av foreldra sjølv om den andre av foreldra har underskot i næring og ikkje har anna personinntekt.

       Komiteen sluttar seg til at endringa skal ha verknad frå inntektsåret 1995.