Vedlegg 2

Brev til stortingsrepresentant Ola T Lånke frå Kommunal- og arbeidsdepartementet, statsråden, datert 12. desember 1996.

       Jeg viser til stortingsrepresentantens telefax av 11. desember 1996 vedrørende forslag til endringer i Samelovens § 2-8, nytt fjerde ledd.

Til spørsmål 1.

       Det er departementets hensikt at den foreslåtte hjemmel for fritak fra arbeid i den utstrekning dette er nødvendig på grunn av pliktene i Sametinget eller i organ opprettet av Sametinget i medhold av sameloven, skal ha den samme betydning som kommuneloven § 40 nr. 1 annet ledd har for de folkevalgte medlemmer i kommunene og i fylkeskommunene, herunder for medlemmer i kommunale- eller fylkeskommunale styrer, råd nemnder eller utvalg.

       Når det i proposisjonen er vist til arbeidsmiljøloven § 33 c, er det bl.a. for å vektlegge at forslaget tar sikte på rett til permisjon for å oppfylle møteplikten. Det tas med andre ord ikke sikte på fritak fra arbeid for politisk virksomhet som går ut over deltakelse i møter.

       Departementets forslag forutsettes å være i samsvar med den tilsvarende bestemmelse i kommuneloven og i arbeidsmiljøloven § 33 c.

Til spørsmål 2.

       Departementet har forutsatt at den foreslåtte endring ikke vil medføre ekstra omkostninger for Sametinget, da refusjoner for eventuell tapt arbeidsfortjeneste utbetales også i henhold til gjeldende praksis.