Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Ågot Valle om lov om endring i lov av 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven). (Behandling av årsbudsjett og økonomiplan i kommunene og fylkeskommunene.)

1. Sammendrag

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

« I.

       I lov av 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) gjøres følgende endring:

§ 35 nr. 2 siste punktum oppheves.

II.

       Denne lov trer i kraft straks. »

       Som begrunnelse for forslaget vises det i dokumentet til at det framgår av kommuneloven § 35 nr. 2 at kommunestyret og fylkestinget skal votere over helhetlige forslag til budsjett/økonomiplan, og ved endelig votering kan to forslag settes opp i en alternativ votering. Videre framgår det av kommuneloven § 40 nr. 2 at det ikke er anledning til å stemme blankt ved en slik votering.

       Forslagsstillerne viser til at det har vært eksempler på at avstemmingsreglene har blitt brukt til å tvinge representanter og partigrupper til å stemme for forslag til økonomiplan/budsjett som de ikke har hatt noen innflytelse over, og som har elementer som gjør at det i utgangspunktet er helt uaktuelt å stemme for ett av de to gjenstående forslag.

       I dokumentet vises det også til at da Stortinget nylig drøftet reglene for behandling av sitt budsjett, ble det konkludert med at alternativ votering kun kan gjennomføres dersom ingen protesterer mot dette.

2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Sylvia Brustad, Bjørnar Olsen, Aud Gaundal, Leif Lund og Signe Øye, fra Kristelig Folkeparti, Olaf Gjedrem og Ivar Østberg, fra Høyre, Sverre J Hoddevik og Erna Solberg og fra Senterpartiet, Morten Lund, viser til Dok.nr.8:73 (1997-1998), fremmet av stortingsrepresentantene Karin Andersen og Ågot Valle, hvor de foreslår å oppheve siste punktum i kommunelovens § 35 nr. 2 som lyder:

       « Er det fremsatt alternative forslag, og ingen av disse får flertall ved første gangs avstemning, stemmes det deretter alternativt mellom de to forslagene som fikk flest stemmer ved denne. »

       Flertallet vil vise til brev av 26. mars 1998 fra statsråd Ragnhild Queseth Haarstad til komiteen. I brevet opplyser statsråden at departementet arbeider med en gjennomgang av økonomibestemmelsene i kommuneloven, herunder en vurdering av budsjettprosessen i kommunene, med sikte på en proposisjon til Stortinget. Statsråden peker i sitt brev på at det i denne forbindelse er naturlig å vurdere spørsmålet om voteringsregler ved behandling av årsbudsjettet.

       Flertallet ser det også som hensiktsmessig å behandle forslaget ut fra en helhetlig vurdering av økonomibestemmelsene i kommuneloven.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Lodve Solholm, og fra Sosialistisk Venstreparti, Helge Bjørnsen, viser til kommunal- og regionalministerens brev av 26. mars 1998 til komiteen, der hun bekrefter at dagens lov kan bidra til svært belastende situasjoner og at Regjeringen derfor vurderer å finne løsninger. Disse medlemmer mener det er viktig at et flertall ikke misbruker sin makt til å presse et mindretall til å stemme for et budsjett de ikke har fått noen anledning til å påvirke. I utgangspunktet må en forutsette at det i de fleste tilfeller utøves godt politisk skjønn og at dette løses uten formaliteter. Imidlertid har praksis vist at dette ikke alltid har skjedd. Når Stortinget i sin egen budsjettbehandling ikke fant det riktig å tvinge noen representanter til å stemme på et budsjettforslag de ikke hadde hatt noen innflytelse på, viser det at en slik situasjon oppfattes som uønsket.

       Disse medlemmer viser til at det ikke er lett å rekruttere folk til lokalpolitisk arbeid. Dersom praksisen med å tvinge representanter til å stemme mot sin overbevisning skulle bli vanlig, ville det bidra svært negativt til rekruttering.

       Disse medlemmer er derfor positive til at kommunal- og regionalministeren vil se på saken.

       Disse medlemmer er kritiske til den løsningen som blir antydet med adgang til å stemme blankt, men er i likhet med kommunal- og regionalministeren enige i at en ny bestemmelse må sikre at kommunene får vedtatt budsjett innenfor gjeldende frister, og vil komme tilbake med konkrete forslag når forslag til nye økonomibestemmelser i kommuneloven kommer opp.

       Komiteen vil på denne bakgrunn foreslå at dokumentet vedlegges protokollen.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og det som står foran og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:73 (1997-1998) - Forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Ågot Valle om lov om endring i lov av 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven). (Behandling av årsbudsjett og økonomiplan i kommunene og fylkeskommunene) - vedlegges protokollen.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 2. april 1998.

Sylvia Brustad, Olaf Gjedrem, Erna Solberg,
leder. ordfører. sekretær.