5. Krav til kvalitet i behandlings- og rehabiliteringstiltak

5.1 Sammendrag

Det framholdes at sosialtjenesteloven ikke har bestemmelser som stiller krav til kvalitet i behandlings- og rehabiliteringstiltak, men at det i praksis stilles visse krav til kvalitet til behandlingstilbudet ved at de enkelte institusjoner blir tatt inn i fylkeskommunens plan.

Departementet foreslår ny § 7-14 i sosialtjenesteloven som gir Kongen hjemmel til å gi forskrifter som skal bidra til å sikre ivaretakelse av rusmiddelmisbrukernes behov når de er i behandlings- og rehabiliteringstiltak. Bestemmelsen vil gi hjemmel for forskrifter som omfatter alle typer behandlings- og rehabiliteringstiltak for rusmiddelmisbrukere, ikke bare de som er utpekt til å ta imot tvangsplasserte.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til det framlagte forslag.

Komiteen mener det kan være viktig å få en offentlig godkjenningsordning for institusjoner som tilbyr tiltak for rusmiddelmisbrukere. Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) har flere ganger påpekt at man i Norge i dag mangler en ordning med forhåndsgodkjenning av institusjoner.

Komiteen mener at bruk av tvang kan brukes i enda mindre grad hvis man gjør noe konkret for å få ned den tid som brukes til administrativ behandling av søknader om opphold i institusjoner for rusmiddelmisbrukere. Slik situasjonen er i dag, kan misbruker være på avrusning/akuttinstitusjon inntil ca. 4 uker. I dette tidsrommet skal det skaffes plass på institusjon, og i mange tilfeller klarer man ikke å ferdigbehandle slike søknader i løpet av det tidsrommet. Det gjelder spesielt der hvor det skal bevilges midler til institusjonsplass utenfor fylket, og hvor kostnadene er større.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at det store flertallet - 2/3 - av institusjoner er eid av private. Uten noen form for godkjenning er det åpent for at hvem som helst kan komme inn på dette markedet og åpne institusjoner for rusmiddelmisbrukere. Kvaliteten, slik den er i dag, er sterkt varierende og det samme gjelder det faglige innholdet. Hvis man skal ha institusjoner som gavner misbrukerne, er alle tjent med at man også har en offentlig forhåndsgodkjenning. Det vil også gjøre det mulig for den enkelte rusmiddelmisbruker å få et større tilbud om behandling, da en slik liste må kunne ligge til grunn for hvor brukerne får tilbud om plass og behandling.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere en ordning med forhåndsgodkjenning av institusjoner for rusmiddelmisbrukere.»