Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endringer i lov av 28. juni 1996 nr. 54 om studentsamskipnader.

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 81 (1998-99)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 74 (1998-99).
  • Dato: 01.06.1999
  • Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget.

Sammendrag

Departementet foreslår en hjemmel i studentsamskipnadsloven til å kreve inn bidrag til studentbasert internasjonalt hjelpearbeid sammen med semesteravgiften, jf. Innst. S. nr. 196 (1997-98). Bidraget skal være frivillig, men refusjon av beløpet kan skje i ettertid. Den enkelte utdanningsinstitusjon kan velge den innkrevningsmåten den finner hensiktsmessig og kostnadseffektiv. Ordningen skal ikke medføre ekstra utgifter eller vesentlig merarbeid for studentene. Departementet vil fastsette utfyllende regler i forskrift.

Departementet går videre inn for å endre studentsamskipnadsloven slik at studentene kan velge å ha flertall av stemmene i styret gjennom styreleders dobbeltstemme. Studentenes rett til å kreve at styreleder velges blant studentrepresentantene vil bli fastsatt i forskrift.

Komiteens merknader

Bidrag til studentbasert internasjonalt hjelpearbeid

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser til sine merknader i Innst. S. nr. 196 (1997-98) og Stortingets vedtak ved behandlingen av denne. Flertallet har ingen merknader til Regjeringens framlagte forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil vise til Innst. S. nr. 196 (1997-1998), der det fremgår at disse medlemmer på prinsipielt grunnlag er motstander av organisasjonsløsninger og ordninger der medlemskap er tvungent eller har karakter av å være dette. I forbindelse med studier ved universitetene og høyskolene er medlemskap i studentsamskipnaden tvungent - slik det fremgår av lovens § 12.

Studentsamskipnadene er organisasjoner som har som formål å ivareta enkelte velferds- og sosiale tiltak for studentene. Samskipnadene kan således ikke sies å ha en direkte faglig relevans. Et tvungent medlemskap skulle derfor ikke være påkrevet. Disse medlemmer vil også påpeke at den enkelte kommune hvor studentene oppholder seg har et ansvar for å sørge for enkelte tjenester for de som befinner seg i kommunen, blant annet med hensyn til helsetjenester.

Disse medlemmer foreslår på basis av ovennevnte at:

«Stortinget ber Regjeringen snarest legge frem forslag om lovrevisjon der medlemskap i studentsamskipnaden gjøres frivillig.»

I tilfelle av at dette syn ikke vinner frem, vil disse medlemmer vise til proposisjonen der det fremgår at flere av høringsinstansene mener en ordning hvor innbetalt beløp refunderes i ettertid undergraver prinsippet om at bidrag til studentbasert internasjonalt hjelpearbeid skal være frivillig.

Disse medlemmer vil også vise til at Studentsamskipnaden i Trondheim, Velferdstinget i Trondheim, Studentsamskipnaden i Bodø og Studenttinget i Bodø er prinsipielt imot innkreving av midler til internasjonalt hjelpearbeid sammen med semesteravgiften. Disse medlemmer vil ut fra dette syn, dersom deres primære forslag ikke vinner frem, gå imot den foreslåtte endring av § 12.

Komiteens medlemmer fra Høyre konstaterer at forslaget vedrørende bidrag til studentbasert internasjonalt hjelpearbeid imøtekommer de forutsetninger Høyre la til grunn i sine merknader i Innst. S. nr. 196 (1997-98). Disse medlemmer vil derfor støtte den foreslåtte lovendring.

Styrets sammensetning

Komiteen har ingen merknader.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen snarest legge frem forslag om lovrevisjon der medlemskap i studentsamskipnaden gjøres frivillig.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endringer i lov av 28. juni 1996 nr. 54 om studentsamskipnader.

I.

I lov av 28. juni 1996 nr. 54 om studentsamskipnader gjøres følgende endringer:

§ 6 andre ledd skal lyde:

Studentene skal være representert i styret. Dersom de ønsker det, kan studentene velge å ha flertall av stemmene i styret.

§ 12 skal lyde:

Alle studenter skal betale en semesteravgift til studentsamskipnaden. En student kan ikke tilpliktes å betale semesteravgift til mer enn en studentsamskipnad for samme tidsrom.

Sammen med semesteravgiften kan det kreves inn bidrag til studentbasert internasjonalt hjelpearbeid. Bidrag til studentbasert internasjonalt hjelpearbeid skal være frivillig.

Vedkommende utdanningsinstitusjon har ansvar for å kreve inn semesteravgift og bidrag til studentbasert internasjonalt hjelpearbeid etter forskrift gitt av departementet. Dersom studentene ikke gis adgang til å reservere seg mot innbetaling av bidrag til internasjonalt hjelpearbeid i forbindelse med innbetalingen, skal de kunne kreve refusjon i ettertid.

Den som ikke betaler semesteravgiften, får ikke adgang til eksamen ved utdanningsinstitusjonen.

Styret fastsetter hvor stor semesteravgiften skal være. Alle vedtak som vedrører fastsettelse og økning av semesteravgiften skal godkjennes av departementet.

II.

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 1. juni 1999.

Arne Lyngstad,fung. leder. Synnøve Konglevoll,ordfører. Rune E. Kristiansen,sekretær.