Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om lov om garantistillelse fra Statoil ASA ved emisjon og salg av statens aksjer

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 69 (2000-2001)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 47 (2000-2001)
  • Dato: 04.04.2001
  • Utgiver: Energi- og miljøkomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget

Sammendrag

Olje- og energidepartementet foreslår i proposisjonen lov om garantistillelse fra Statoil ASAs (Stat­oil) side ved emisjon (kapitalforhøyelse) og salg av statens aksjer i selskapet. Formålet er at Statoil skal kunne stille nødvendige garantier ved emisjon eller salg av aksjer i selskapet, herunder holde tilretteleggerne skadesløse for krav som følge av påstått mangelfulle, villedende eller uriktige opplysninger i prospektet, uten at det kan reises tvil om at Statoil plikter å oppfylle forpliktelsene. I tillegg skal Statoil kunne holde staten skadesløs for slike krav som er knyttet til de opplysninger i prospektet som er utarbeidet av Stat­oil.

Departementet viser til at så lenge Statoil er 100 pst. eller majoritetseiet av staten, vil selskapets hovedaksjonær være staten. Uten at selskapet avgir garantier og skadesløserklæring overfor tilretteleggerne som utvilsomt kan gjøres gjeldende mot selskapet, vil det normalt bli krevet at staten avgir en skadesløserklæring overfor tilrettelegger. Det kan heller ikke utelukkes at staten må avgi andre nødvendige garantier.

Departementet viser til at prospektet vil kunne inneholde opplysninger knyttet til staten. Staten vil også kunne bli ansvarlig direkte overfor investorene for de opplysninger i prospektet som er utarbeidet av Statoil. Departementet viser videre til at for det tilfelle at investorene, tilretteleggerne eller andre skulle gjøre krav gjeldende mot staten som følge av påstått mangelfulle, villedende eller uriktige opplysninger som er utarbeidet av Statoil, må Statoil kunne avgi en skadesløserklæring til staten. Det kan også etter gjeldende rett reises tvil om denne skadesløserklæringen kan gjøres gjeldende mot Statoil.

Olje- og energidepartementet anser det generelt som ønskelig at staten ved privatisering og børsintroduksjon av Statoil i minst mulig grad påtar seg garantiansvar. Dette gjelder uansett om aksjesalget skjer ved emisjon eller salg. For å sikre en godt gjennomført transaksjon er det i så fall nødvendig at selskapet kan avgi nødvendige garantier, herunder erklæringer om skadesløshet overfor tilretteleggerne, som vil være tilfredsstillende etter norsk rett.

Departementet er derfor kommet til at det ved privatiseringen av Statoil er rimelig at Statoil kan avgi de nødvendige garantier - herunder en skadesløserklæring - overfor tilretteleggerne av lengre varighet enn det som følger av allmennaksjeloven og aksjeloven § 10-7 (3), jf. § 2-10 (1) tredje punktum og verdipapirhandelloven § 5-13 uten at det kan reises tvil om garantistillelsen. Det samme vil gjelde i forhold til eventuelle senere emisjoner eller salg dersom det fremstår som nødvendig at Statoil må avgi slike garantier som nevnt.

Departementet er videre av den oppfatning at Stat­oil må kunne holde staten skadesløs for krav som staten må dekke som skyldes manglende, villedende eller uriktige opplysninger om forhold som staten ikke selv etter prospektet har ansvaret for. Dette gjelder uansett om det er foretatt en emisjon eller salg av aksjene.

Departementet har besluttet at lovforslaget skal unntas fra alminnelig høring, og viser til at det har vært viktig å kunne fremlegge lovforslaget på et tidspunkt som gjør at dette kan behandles samtidig med St.prp. nr. 36 (2000-2001). Den nye loven vil derved kunne få anvendelse i forhold til gjennomføring av de forslag som fremmes der.

Departementet antar at forslaget ikke vil få direkte økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Aud Blattmann, Gunn Karin Gjul, Bent Hegna, Anders Hornslien, lederen Tore Nordtun og Torny Pedersen, fra Kristelig Folkeparti, Hilde Frafjord Johnson og Bror Yngve Rahm, fra Høyre, Bent Høie og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, og fra Venstre, Gunnar Kvassheim, har ingen merknader til de foreslåtte endringene.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, John Dale, og fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, viser til sine merknader i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 36 (2000-2001), om eierskap i Statoil og fremtidig forvaltning av SDØE, og vil gå imot de foreslåtte lovendringene.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøreslikt

vedtak til lov

om garantistillelse fra Statoil ASA ved emisjon og salg av statens aksjer

§ 1

Ved emisjon (kapitalforhøyelse) eller salg av statens aksjer i Statoil ASA kan selskapet med samtykke av Kongen stille nødvendige garantier i forbindelse med emisjonen eller salget, herunder avgi skadesløs­erklæring for krav som følge av uriktige, villedende eller mangelfulle opplysninger i de prospekter som benyttes ved fremsettelse av tilbudet om å tegne eller kjøpe aksjer i selskapet. Slike garantier skal fastsette en beløpsmessig grense for selskapets ansvar, på hvilket tidspunkt garantien bortfaller og angi andre bestemmelser om omfanget av selskapets ansvar.

§ 2

Krav etter garantier avgitt i medhold av § 1 kan gjøres gjeldende mot Statoil ASA uten hinder av ellers gjeldende selskaps- og verdipapirrettslige prinsipper og regler.

§ 3

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 4. april 2001

Tore Nordtun Jan Tore Sanner Aud Blattmann
leder ordfører sekretær