Innstilling frå samferdselskomiteen om lov om omdanning av Jernbaneverkets kommersielle televirksomhet til aksjeselskap

Dette dokument

Til Odelstinget

Samandrag

Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til lov om omdanning av Jernbaneverkets kommersielle televirksomhet til aksjeselskap.

Lovutkastet er en oppfølging av forslag fremmet i St.prp. nr. 80 (2000-2001) Omdanning av BaneTele til aksjeselskap.

Formålet med loven er å:

  • 1. regulere visse overgangsspørsmål som henger sammen med overføring av offentlige og private rettsforhold fra forvaltningsenheten Jernbaneverket til BaneTele som aksjeselskap

  • 2. gi overgangsregler om at ansatte i BaneTele AS midlertidig skal beholde fortrinnsrett til ny statsstilling og ventelønnsrettigheter.

Det går fram av forannevnte stortingsproposisjon at Samferdselsdepartementet foreslår å omdanne BaneTele til aksjeselskap, heleid av staten ved Jernbaneverket. Formålet med utskillelsen er å realisere de potensielle merverdier som ligger i Jernbaneverkets føringsvei utnyttet til televirksomhet. Departementet mener dette best kan skje i et aksjeselskap.

Virksomheten skal drives i et åpent marked, og med samme krav til forretningsmessig drift som andre aktører. Selskapet må derfor gis betingelser på linje med konkurrerende selskaper.

Forslag om bestemmelser for overdragelse av forretningsmessige rettigheter og plikter

Ved utskillelsen fra Jernbaneverket forutsettes at det overføres driftsmidler og at det etableres bruksretter som vil bli aktivert i selskapets balanse i tråd med god regnskapsskikk. Det forutsettes at disse verdiene overføres fra staten ved Jernbaneverket til BaneTele AS ved tingsinnskudd og at det utstedes aksjer som vederlag. For å lette denne overføringen av rettigheter foreslås det i proposisjonen en lovregulering av overføringen.

Departementet anbefaler at det samlede lånebehov for BaneTele AS i åpningsbalansen innvilges som et midlertidig statslån på markedsmessige vilkår, jf. St.prp. nr. 80 (2000-2001).

Forslag om overgangsbestemmelser for ansatte i BaneTele

Utskillelsen av BaneTele innebærer at virksomheten får status som eget rettssubjekt. For de ansatte som går over i det nye selskapet, vil arbeidsmiljølovens reg­ler om ansettelse, oppsigelse, avskjed og fortrinnsrett avløse reglene i tjenestemannsloven. Videre vil arbeidstvistloven avløse tjenestetvistloven.

For ansatte som går over fra Jernbaneverkets forretningsenhet BaneTele til aksjeselskapet BaneTele AS er det i St.prp. nr. 80 (2000-2001) Omdanning av BaneTele til aksjeselskap, lagt til grunn at de ansatte for en periode på tre år etter ansettelse i BaneTele AS, som en overgangsordning, får beholde de rettigheter som følger av tjenestemannsloven § 13 nr. 2 til nr. 6 om fortrinnsrett til statlige stillinger og ventelønnsrettigheter. Overgangsordningen må lovreguleres og det går fram av stortingsproposisjonen at det vil bli lagt fram lovforslag om dette.

Det forutsettes at eventuelle ventelønnsutgifter skal bæres av selskapet. De administrative og økonomiske konsekvensene av lovforslaget vil avhenge av om og i hvilket omfang rettighetene blir utløst.

Lovforslaget er nærmer omtalt i kap. 4 i proposisjonen.

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sigrun Eng, Eirin Faldet, Marthe Scharning Lund, Kari Manger, Anita Orlund og Ola Røtvei, frå Kristeleg Folkeparti, Rigmor Kofoed-Larsen og Jan Sahl, frå Høgre, Ole Johs. Brunæs og leiaren Oddvard Nilsen, frå Framstegspartiet, Thore Aksel Nistad og Christopher Stensaker, frå Senterpartiet, Jorunn Ringstad, frå Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll, og frå Venstre, May Britt Vihovde, viser til merknader i høve til St.prp. nr 80 (2000-2001) Omdanning av BaneTele til aksjeselskap, jf. Innstilling S. nr. 274 (2000-2001).

Komiteen er kjend med at lovforslaget er etter mønster av tilsvarande lover ved tidlegare omdanningar av statlege verksemder til eigne selskap, og at tilsvarande reglar av generell karakter gjeld ved omorgansiering av statleg verksemd eller statens aksjeselskap til statsforetak.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet vil vise til at det i Norge er betydelig mangel på arbeidskraft.

Disse medlemmer ser derfor ingen grunn til å vente med opphevingen av bestemmelsene om ventelønn og fortrinnsrett til stilling i staten til 2005 for de ansatte i BaneTele.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn stemme imot § 4 i loven.

Komiteen si tilråding

Komiteen har elles ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å fatte slikt

vedtak til lov

om omdanning av Jernbaneverkets kommersielle televirksomhet til aksjeselskap

§ 1 Formål

Formålet med denne loven er å regulere visse overgangsspørsmål i forbindelse med omdanning av Jernbaneverkets kommersielle televirksomhet BaneTele til aksjeselskap.

§ 2 Overføring av privatrettslige forpliktelser

Overføring til aksjeselskapet av forpliktelser knyttet til de deler av Jernbaneverkets kommersielle televirksomhet omdanningen gjelder, har frigjørende virkning for staten.

Fordringshavere og andre rettighetshavere kan ikke motsette seg overføringen eller gjøre gjeldende at overføringen utgjør en bortfallsgrunn for rettsforholdet.

§ 3 Overføring av offentlige rettigheter, konsesjoner, tillatelser m.v.

Offentlige rettigheter, konsesjoner, tillatelser med videre som gjelder den virksomheten som skal omdannes, blir fra omdanningstidspunktet overført til aksjeselskapet.

§ 4 Overgangsbestemmelser for de ansattes rettigheter

Bestemmelsen i denne paragraf gjelder ansatte i Jernbaneverkets forretningsenhet BaneTele som ved utskillingen av BaneTele til eget aksjeselskap, blir ansatt i selskapet.

Tjenestemannsloven § 13 nr. 2 til nr. 6 om fortrinnsrett til annen statsstilling og ventelønn skal i tilfelle som nevnt i første ledd fremdeles gjelde for arbeidstakere som blir oppsagt av grunner som nevnt i tjenestemannsloven § 13 nr. 1 bokstavene a, b og c, og som var omfattet av disse bestemmelsene før overgangen. Fortrinnsretten til annen statsstilling og retten til ventelønn etter forrige punktum gjelder i tre år etter ansettelse i BaneTele AS.

§ 5 Ikrafttredelse

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 30. mai 2001

Oddvard Nilsen May Britt Vihovde
leiar ordførar og sekretær