Innstilling fra familie-, kultur-, og administrasjonskomiteen om lov om endringer i lov 28. august 1992 nr. 103 om pengespill mv.

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 18 (2001-2002)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 2 (2001-2002)
  • Dato: 06.12.2001
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget

Sammendrag

Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 49 (2000-2001) forutsatte at Lotteritilsynet skal overta ansvaret for tilsynet med Norsk Tipping AS sin virksomhet. Tilsynet med Norsk Tipping AS utøves i dag av Statskontrollen for Norsk Tipping AS oppnevnt av departementet. Departementet tar sikte på at tilsynsansvaret overføres til Lotteritilsynet fra 1. januar 2002, og foreslår at pengespilloven endres i henhold til dette.

Samtidig foreslås loven endret slik at ansvaret for tilsetting av administrerende direktør for Norsk Tipping AS overføres fra departementet til selskapets styre, bl.a. fordi styret vil ha et nærmere og mer fortløpende kjennskap til selskapets utfordringer, og dermed må anses å ha bedre forutsetning for til enhver tid å vurdere stillingen som administrerende direktør.

Departementet anser at alle endringer kan settes i verk med virkning fra 1. januar 2002 og dette er lagt til grunn i Kulturdepartementets budsjettproposisjon for 2002.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth og fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke, støtter det fremlagte forslaget og har ingen ytterligere bemerkninger.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen og fra Senterpartiet, Ola T. Heggem, merker seg at gjennom Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 49 (2000-2001) ble det forutsatt at Lotteritilsynet skal overta tilsynsansvaret med Norsk Tipping AS, fra 1. januar 2002. I dag utføres kontrollen av Statskontrollen for Norsk Tipping AS. Disse medlemmer stiller seg positive til å flytte kontrolltilsynet til Lotteritilsynet.

Disse medlemmer ser samtidig ikke noen grunn til at ansvaret for tilsetting av direktør for Norsk Tipping AS, skal overføres fra departementet til selskapets styre. Etter disse medlemmers oppfatning er argumentasjonen for å foreta en slik endring, at styret skal ha bedre kjennskap til selskapets utfordringer og behov, og dermed ha bedre forutsetninger for å kunne vurdere stillingen som administrerende direktør.

Disse medlemmer vil at departementet skal fortsette å ha ansettelsesmyndighet til stillingen som administrerende direktør av Lotteritilsynet. Disse medlemmer mener at styret må utvikle en bedre informasjonsstrategi til departementet, hvis styret anser at departementet ikke er kompetent til å velge ut en passende kandidat til stillingen.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Odelstinget til å fatte slikt

vedtak til lov

om endringer i lov 28. august 1992 nr. 103 om pengespill m.v.

I

I lov 28. august 1992 nr. 103 om pengespill m.v. gjøres følgende endringer:

§ 6 fjerde ledd første punktum skal lyde:

Styret tilsetter administrerende direktør og fastsetter direktørens lønn og andre tilsettingsvilkår.

§ 14 skal lyde:

Lotteritilsynet skal føre tilsyn med at selskapets virksomhet foregår i samsvar med lov og spilleregler, herunder avgjøre hvilke kuponger og innsatser som er berettiget til premie. Lotteritilsynet fastsetter instruks for tilsynsvirksomheten.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen fastsetter.

Oslo, i familie-, kultur-, og administrasjonskomiteen, den 6. desember 2001

Sonja Irene Sjøli Karin S. Woldseth Trond Giske
leder ordfører sekretær