Vedlegg 1: Brev av 29. oktober 2003 fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe til helseministeren

Spørsmål om fosterdiagnostikk omhandlet i Ot.prp. nr. 64 (2002-2003)

Sosialkomiteen nærmer seg nå sluttfasen av behandlingen av lovforslaget og det er derfor nødvendig med raskt svar på noen spørsmål.

Mediedebatten om forslagene i lovproposisjonen har bl.a. skapt uklarhet om hvordan en skal forstå innholdet i ultralydundersøkelse ved 17.-19. uke i svangerskapet.

I proposisjonen presiseres det at det er formålet med undersøkelsen som skal definere hvorvidt undersøkelsen er i lovens forstand, å betrakte som fosterdiagnostikk eller ikke.

Videre fremgår det av proposisjonen på side 75 fremgår det at hovedformålet med ultralydundersøkelsen i forbindelse med svangerskaps kontroll er å fastsette termin, vurdere morkakens plassering og se om det foreligger flersvangerskap.

1.

På denne bakgrunn har mange og spesielt fagmiljøene oppfattet disse og liknende formuleringer i proposisjonen som innskrenkende i forhold til dagens praksis. De siste dagers uttalelser kan tyde på at det foreligger misforståelser, og jeg vil derfor be om ytterligere presiseringer og bekreftelser/avkreftelser på noen spørsmål knyttet til ultralydundersøkelsen i 17-18 uke.

  • 1. Er det nå slik at lovforslaget ikke innebærer endringer i dagens praksis av ultralydsundersøkelsen i 17-18 uke?

  • 2. Er det slik at kontrollen fremdeles skal innebære at lege/jordmor fortsatt skal foreta en fullstendig anatomisk gjennomgang av fosteret for å lete etter og eventuelt bekrefte/avkrefte fare for sykdom eller utviklingsavvik.

  • 3. Er det fortsatt slik at lege/jordmor forventes foreta de undersøkelser helsepersonellet er kompetent til og på det grunnlag gi informasjon og veiledning på bakgrunn av sine funn?

2.

Debatten har også skapt usikkerhet om hvilke faktorer eller hva en lege bør eller kan se etter med tanke på sykdomsforebygging. Flere fagfolk opplever lovforslaget som en innstramming og vanskelig praktiserbar. Når lovformuleringene oppleves så forskjellig og uklar fra fagmiljøene er det fare for at loven kan praktiseres meget ulikt.

På denne bakgrunn ber jeg om presisering, gjerne ved eksempler, av hva som eventuelt gjøres i dag som ikke skal gjøres ifølge lovforslaget.

Jeg vil også be om hjelp til lovformuleringer som kan rydde slike uklarheter av veien.

3.

Når det gjelder ultralydundersøkelse før 18. svangerskapsuke, er enkelte forhold ikke helt klarlagt. Er det slik å forstå at undersøkelse for å konstatere eller avkrefte mulig sykdom eller utviklingsavvik ved fosteret vil være forbudt, hvis det ikke foretas ved de 6 virksomheter som er godkjent for å gi genetisk veiledning?

Hva er kriterier for å kunne få ultralyd før 18. svangerskapsuke?

Vil engstelse kunne være et slikt kriterium som gir grunnlag, og vil helsepersonell anledning til å se etter mulig sykdom/avvik på grunnlag av engstelse?

Til slutt ber jeg om å få opplyst hvordan Regjeringen vil forholde seg til kvinner som velger å foreta den type ultralydundersøkelse i utlandet som i norsk lov går under begrepet fosterdiagnostikk.