Innstilling fra utenrikskomiteen om lov om endring av EØS-loven m.m. som følge av EØS-utvidelsesavtalen

Dette dokument

Til Odelstinget

Sammendrag

Avtale om Den tsjekkiske republikks, Republikken Estlands, Republikken Kypros", Republikken Latvias, Republikken Litauens, Republikken Ungarns, Republikken Maltas, Republikken Polens, Republikken Slovenias og Den slovakiske republikks deltakelse i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde av 14. oktober 2003 (EØS-utvidelsesavtalen) utvider virkeområdet for EØS-avtalen til også å omfatte de ti nye landene som blir medlemmer av EU fra 1. mai 2004.

EØS-utvidelsesavtalen er forankret i Avtale om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde av 2. mai 1992 (EØS-avtalen) art. 128, som sier at enhver europeisk stat som blir medlem av EU, skal søke om å bli part i EØS-avtalen. Hovedformålet med EØS-utvidelsesavtalen er å gjøre bestemmelsene som gjelder for økonomisk virksomhet og samkvem i og mellom EU og EFTA/EØS-landene, gjeldende i hele det utvidede EØS fra den dagen EU blir utvidet. Dette innebærer at EØS-avtalens rettigheter og plikter anvendes i et utvidet EØS med de tilpasninger og overgangsordninger som er avtalt mellom EU, de nye medlemslandene og EFTA/EØS-landene.

EØS-utvidelsesavtalen av 14. oktober 2003 har vært forelagt Stortinget som 29. januar 2004 som kjent ga sitt samtykke til ratifikasjon på grunnlag av St.prp. nr. 3 (2003-2004), der avtalen er nærmere omtalt.

EØS-utvidelsesavtalen foranlediger endringer i lov av 27. november 1992 nr. 109 om gjennomføring i norsk rett av hoveddelen i avtale om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) mv. (EØS-loven) og i lov av 15. desember 1967 nr. 9 om patenter (patentloven). Behovet for endring i de to lovene er omtalt i St.prp. nr. 3 (2003-2004) kap. 7.3.

Bakgrunnen for EØS-loven var et behov for å gjennomføre EØS-avtalens hoveddel i norsk rett. Dette har sammenheng med det dualistiske prinsipp, dvs. at Norges folkerettslige forpliktelser må gjennomføres i norsk rett dersom de skal få lovs kraft i Norge.

Ettersom EØS-utvidelsesavtalen innebærer at det gjøres endringer i EØS-avtalens hoveddel, må det gjøres tilsvarende endringer i EØS-loven.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Inger Lise Aarrestad, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, viser til behandlingen av St.prp. nr. 3 (2003-2004), odelstingsproposisjonens tekst og til betydningen av rettidig oppfølging med endringer i EØS-loven, foranlediget av endringer i EØS-avtalens hoveddel som følge av EØS-utvidelsesavtalen.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding er enstemmig.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endring av EØS-loven m.m. som følge av EØS-utvidelsesavtalen.

I

I lov 27. november 1992 nr. 109 om gjennomføring i norsk rett av hoveddelen i avtale om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) mv. (EØS-loven) skal § 1 lyde:

Bestemmelsene i hoveddelen i avtale om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde skal gjelde som norsk lov, med de endringer som følger av protokoll om justering av avtalen av 17. mars 1993 og av EØS-utvidelsesavtalen av 14. oktober 2003. Det samme gjelder artikkel 1 til 3 i avtalens Protokoll 25 om konkurranse innen kull- og stålproduksjon.

II

I lov 15. desember 1967 nr. 9 om patenter skal § 3 tredje ledd nr. 2 lyde:

Utnyttelse av patentbeskyttede produkter som av patenthaveren eller med dennes samtykke er brakt i omsetning innenfor EØS, om ikke annet følger av forskrift fastsatt av Kongen.

III

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 23. april 2004

Thorbjørn Jagland Inge Lønning
leder ordfører