2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Thorbjørn Jagland og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Henning Skumsvoll og Per Ove Width, fra Høyre, lederen Jan Petersen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bjørn Jacobsen, merker seg at forslaget i proposisjonen er endring av vernepliktsloven som en oppfølging av Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004) om den videre modernisering av Forsvaret i perioden 2005-2008, der Stortingets flertall sluttet seg til forslag om innkalling til frivillig sesjon for kvinner.

Komiteen har merket seg at Forsvaret nå får mulighet til å kontakte kvinner på samme måten som den mannlige befolkningen om innkalling til frivillig sesjon for kvinner. Dette forutsetter at Forsvaret har tilgang på nødvendige opplysninger om kvinner i hvert årskull slik at innkallingen av kvinner til sesjon kan gjennomføres.

Komiteen er enig i innføringen av frivillig sesjon for kvinner, og mener at dette vil være et egnet virkemiddel for å rekruttere en større andel kvinner til tjenestegjøring i Forsvaret. Flere kvinner i Forsvaret vil bidra til å opprettholde den legitimiteten som verneplikten har i folket og styrke båndene mellom kvinnene og Forsvaret. I tillegg vil Forsvaret i større grad være en avspeiling av det norske samfunnet. Videre vil en økt kvinneandel blant verneplikts- og befalsmassen berike organisasjonen ved at kvinner påvirker Forsvarets strukturer, metoder, opplæring og holdninger. Komiteen forutsetter at Forsvaret vil praktisere en likestillingspolitisk linje der man normalt innkaller alle kvinner i samme årskull som alle menn som kalles inn til sesjon.

Komiteen vil også vise til Innst. S. nr. 234 (2003-2004), der komiteens flertall mente at det må være en målsetting å oppnå en 15 pst. kvinneandel i Forsvaret i løpet av langtidsperioden.

Komiteen støtter forslag til endring i lov 17. juli 1953 nr. 29 om verneplikt.