Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om lov om endringer i lov 19. juni 1931 nr. 18 om Aktieselskapet Vinmonopolet

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 42 (2005-2006)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 42 (2005-2006)
  • Dato: 27.04.2006
  • Utgiver: Helse- og omsorgskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget

1. Ansettelse av administrerende direktør for AS Vinmonopolet

1.1 Sammendrag

Vinmonopolloven § 5 fastslår at administrerende direktør for AS Vinmonopolet ansettes av Kongen i statsråd.

Det påpekes i proposisjonen at det tidligere i hovedsak var Kongen i statsråd som ansatte topplederne for heleide statlige virksomheter, men at dette de siste årene i stor grad er endret. I de aller fleste heleide statlige virksomheter som helt eller delvis skal operere kommersielt, er det nå styret som ansetter administrerende direktør.

AS Vinmonopolet er et statlig særlovsselskap og omfattes ikke av reglene i aksjeloven. Departementet viser likevel til at aksjelovens hovedregel er at daglig leder i et aksjeselskap skal tilsettes av styret, jf. aksjeloven § 6-2. På denne bakgrunn er det etter departementets oppfatning naturlig at det er styret som ansetter direktøren for AS Vinmonopolet. Det fremmes forslag til lovendring i samsvar med dette.

Forslaget anses ikke å få økonomiske eller administrative konsekvenser.

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og lederen Harald T. Nesvik, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, viser til at forslaget til endring i vinmonopolloven § 5 innebærer en ordning som er i samsvar med nåværende praksis for statlig virksomhetsstyring. Komiteen har ikke noe å utsette på at forslaget ikke har vært ute på alminnelig høring.

Komiteen viser til forslaget om at det ikke lenger skal være Kongen i statsråd som oppnevner administrerende direktør for AS Vinmonopolet. Administrerende direktør i de aller fleste heleide statlige aksjeselskaper ansettes i dag av styrene i selskapene. Dette er også i tråd med aksjelovens hovedregel som gjelder andre typer aksjeselskaper. Komiteen vil påpeke at hensynet til at administrerende direktør skal ha styrets tillit, også taler for at styret skal ansette administrerende direktør.

2. Valg av kontrollkomité

2.1 Sammendrag

Vinmonopolloven § 9 bestemte tidligere at 2/3 av bedriftsforsamlingens medlemmer med varamedlemmer skulle oppnevnes av Stortinget. Ved lovendring i 2004 ble bestemmelsen endret slik at 2/3 av bedriftsforsamlingens medlemmer nå skal oppnevnes av Kongen.

Ved en inkurie ble ikke § 13 om valg av medlemmer til kontrollkomiteen oppdatert i tråd med endringen av § 9 idet det i § 13 fortsatt står at kontrollkomiteen skal "velges av og blant de stortingsoppnevnte medlemmer av bedriftsforsamlingen". § 13 foreslås endret slik at det framgår at kontrollkomiteens medlemmer skal velges av og blant de medlemmene av bedriftsforsamlingen som oppnevnes av Kongen.

Forslaget anses ikke å få økonomiske eller administrative konsekvenser.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at det tidligere var slik at vinmonopolloven § 9 sa at to tredjedeler av bedriftsforsamlingens medlemmer skal oppnevnes av Stortinget. Dette er blitt omgjort til at de nå skal oppnevnes av Kongen. Komiteen registrerer at ved en inkurie ble det i forbindelse med endringen av § 9 utelatt også å endre vinmonopolloven § 13. Komiteen merker seg at dette foreslås gjort nå.

Komiteen har ikke noe å utsette på at forslaget ikke har vært ute på alminnelig høring.

3. Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i lov 19. juni 1931 nr. 18 om Aktie­selskapet Vinmonopolet

I

I lov 19. juni 1931 nr. 18 om Aktieselskapet Vinmonopolet gjøres følgende endringer:

§ 5 tredje ledd første punktum skal lyde:

Styret ansetter administrerende direktør.

§ 13 første punktum skal lyde:

Selskapet skal ha en kontrollkomité med tre medlemmer og tre varamedlemmer som for to år av gangen velges av og blant de medlemmer av bedriftsforsamlingen som oppnevnes av Kongen.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 27. april 2006

Harald T. Nesvik Inga Marte Thorkildsen
leder ordfører