Brev fra Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 10. oktober 2006.

Ot.prp. nr. 76 (2005-2006) Om lov om endringer i barnevernloven og sosialtjenesteloven m.v.

Jeg viser til brev, datert 10. oktober 2006, fra saksordfører Britt Hildeng i Familie- og kulturkomiteen som er enig med departementet i at det er hensiktsmessig å se hen til den nye tvistelovens ikrafttredelse når det gjelder ikrafttredelsestidspunktet for de nye saksbehandlingsreglene for fylkesnemndene. Etter planen skal den nye tvisteloven tre i kraft 1. januar 2008. Det fremgår av brevet at komiteen ser at det kan være grunn til at noen av de nye saksbehandlingsreglene for fylkesnemndene settes i kraft 1. januar 2007. Dette gjelder § 7-1 annet ledd som sikrer hensynet til en hensiktsmessig saksavvikling i forhold til nemndenes stedlige virkeområde og § 7-5 om nemndas sammensetning i den enkelte sak. Saksordfører ber derfor departementet bistå med utforming av nødvendige lovbestemmelser og nærmere omtale av de lovtekniske sider av saken.

Etter departementets vurdering vil en delvis ikrafttredelse av de nye saksbehandlingsreglene nødvendiggjøre nye lovbestemmelser i en overgangsperiode. Departementet vil anbefale at det utarbeides en egen endringslov for de nye bestemmelsene.

Lovforslagets § 7-1 annet ledd om fylkesnemndas stedlige virkeområde og § 7-5 om nemndas sammensetning i den enkelte sak er bestemmelser som kan praktiseres uavhengig av den nye tvisteloven og som har en vesentlig kostnadsbesparende effekt i forhold til gjeldende bestemmelser. Fordi de gjeldende bestemmelsene i §§ 7-1 og 7-5 regulerer andre forhold enn de nye bestemmelsene, er det nødvendig å sikre at de gjeldende bestemmelsene videreføres. Det er derfor nødvendig å innta i loven to nye lovbestemmelser som nummereres på en slik måte at gjeldende §§ 7-1 og 7-5 videreføres. Det foreslås derfor at de nye bestemmelsene nummereres som §§ 7-1 a og 7-5 a. Disse bestemmelsene er - i likhet med gjeldende kapittel 7 - ment å falle bort når det nye kapittel 7 iverksettes i sin helhet ved tvistelovens ikraftsettingstidspunkt.

Departementet vil videre foreslå at gjeldende § 7-1 bokstav e endres som følge av ovennevnte endringer. Bestemmelsen henviser i dag til sosialtjenesteloven § 9-6 om nemndas sammensetning i den enkelte sak. Sosialtjenesteloven § 9-6 første ledd erstattes av barnevernloven § 7-5 a, mens sosialtjenesteloven § 9-6 annet ledd regulerer tilkalling av sakkyndige utenfor utvalget. Det vil derfor være nødvendig at henvisningen til første ledd utgår, men at henvisningen til annet ledd opprettholdes.

Departementet vil videre foreslå at delvis ikrafttredelse bare vil gjelde for saker som behandles etter barnevernloven.

Selve endringsloven må tas inn i innstillingen etter det lovforslaget som fremgår i proposisjon, dvs etter VIII på s. 143. Departementet anbefaler at den nye endringsloven formuleres slik:

Forslag til lov om endringer i barnevernloven

I

§ 7-1 bokstav e skal lyde:

  • e) § 9-6 annet ledd om tilkalling av sakkyndige utenfor utvalget,

§ 7-1 a skal lyde:

§7-1 a. Fylkesnemndas stedlige virkeområde

Fylkesnemnda avgjør saker som reises av kommunene, jf. § 8-4, i det fylket nemnda omfatter. Når hensynet til en hensiktsmessig saksavvikling tilsier det, kan departementet bestemme at saker som reises i en eller flere kommuner skal avgjøres i en annen nemnd.

§ 7-5 a skal lyde:

§ 7-5 a. Fylkesnemndas sammensetning i den enkelte sak

I den enkelte sak skal fylkesnemnda bestå av nemndsleder, ett medlem fra det alminnelige utvalg og ett fra det fagkyndige utvalg. Når sakens vanskelighetsgrad gjør det nødvendig, kan nemndsleder beslutte at nemnda, i tillegg til nemndsleder, skal bestå av to medlemmer fra det alminnelige utvalg og to fra det fagkyndige utvalg.

Dersom partene samtykker, kan nemndsleder avgjøre saker som nevnt i første ledd alene når hensynet til en betryggende saksbehandling ikke er til hinder for det.

Når saken gjelder krav om endring i forhold til et tidligere vedtak eller dom, kan nemndsleder avgjøre saken alene dersom dette er ubetenkelig hensett til sakens tema, vanskelighetsgrad, behovet for fagkyndighet, og hensynet til en forsvarlig behandling.

II

Loven trer i kraft 1. januar 2007.