2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Thorbjørn Jagland og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Henning Skumsvoll og Per Ove Width, fra Høyre, lederen Jan Petersen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bjørn Jacobsen, merker seg at forslaget til lov om endring i lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret (forsvarspersonelloven) er å gjeninnføre det særskilte stillingsvernet mot oppsigelse for yrkesbefal ansatt før forsvarspersonellovens ikrafttredelse 1. januar 2005.

Komiteen viser til at Stortinget i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 60 (2003-2004) om lov om personell i Forsvaret, jf. Innst. O. nr. 94 (2003-2004) til lov om personell i Forsvaret, vedtok å fjerne det særskilte oppsigelsesvernet til yrkesbefal for å harmonisere yrkesbefalets oppsigelsesvern med øvrige tjenestemenn i staten, til tross for at det ikke forelå et slikt forslag fra Regjeringen. Denne endringen omfattet også ansettelsesforhold inngått før lovens ikrafttredelse 1. januar 2005. Komiteen erkjenner at en slik omlegging ville innebære en inngripen i etablerte rettigheter for yrkesbefal ansatt før lovens ikrafttredelse.

Komiteen er klar over at den langvarige omstillingsprosessen i Forsvaret er svært krevende, ikke minst for de ansatte. En sentral del av moderniseringen av Forsvaret er målet om en personellstruktur som er i balanse når det gjelder kompetanse, alder og grad i forhold til Forsvarets behov. Komiteen er enig at det i denne prosessen er viktig å ha en god dialog, og et nært og konstruktivt samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner. Komiteen merker seg også at departementet er av den oppfatning at den videre omstillingen av Forsvaret kan gjennomføres uten at det er behov for å si opp yrkesbefal.

Komiteen støtter forslag om lov om endring i lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret (gjeninnføring av særskilt stillingsvern mot oppsigelse for yrkesbefal).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er tilfreds med at Regjeringen og de andre partier nå har endret sitt syn på å sikre etab­lerte rettigheter for yrkesbefal og at det nå er enighet om å reversere lov om endring i lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret (forsvarspersonelloven).

Komiteens medlem fra Høyre viser til at de regler som gjelder for statens tjenestemenn, er allment akseptert og tilfredsstillende for store grupper arbeidstagere, og at de etter forslaget ansees som tilfredsstillende også for befal ansatt etter 1. januar 2005. Dette medlem er klar over at endringen som skjedde i 2005 for befal allerede ansatt i Forsvaret er omstridt, og legger vekt på at Regjeringen, i likhet med regjeringen Bondevik II, mener dette ikke er nødvendig for å gjennomføre omstillingene i Forsvaret.