Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Svein Roald Hansen og Ivar Skulstad, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og lederen Lodve Solholm, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, har merket seg at Kommunal- og regionaldepartementet i den framlagte proposisjonen fremmer forslag til endringer i lov 28. juni 2002 nr. 57 om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer. Forslagene har som siktemål å redusere tallet på forkastede stemmer. Det foreslås å lovfeste en plikt for kommunene til å sende ut valgkort, og en endring av skjæringsdatoen fra 31. mai til 30. juni i valgåret, og en plikt til å identifisere seg for å kunne avgi sin stemme. Proposisjonen legger også opp til en endring i fristen for forhåndstemmegivning utenriks og på Svalbard.

Skjæringsdato for registrering i manntallet

Komiteen viser til at selv om departementet, mange kommuner og fylkeskommuner og til dels media, informerte bredt om regelverket før valget i 2005, var det mange velgere som stemte i feil kommune eller stemte uten å ha stemmerett. Komiteen vil peke på at det viktigste er å la flest mulig avgi stemme på valgtinget, i den kommunen der de er bosatt. Derfor må man legge vilkårene best mulig til rette for at dette kan skje. Komiteen har merket seg at det i høringsrunden, fra flere hold, blir lagt vekt på at skjæringsdatoen kan endres uten store praktiske problemer, og det vil bidra til at flere både vil ha anledning til å stemme og være motivert til å delta i valget i den kommunen de har flyttet til. Komiteen legger også vekt på at en endring av skjæringsdatoen vil bidra til at færre stemmesedler vil bli forkastet og at færre personer vil stemme i feil kommune på valgdagen. Komiteen har merket seg at en endring av skjæringsdatoen med en måned vil ha mange fordeler. Den viktigste er at flere velgere kan stemme på valgdagen i den kommunen de er bosatt på valgdagen.

Komiteen slutter seg til departementets synspunkter i forslag til endring av skjæringspunktet fra 31. mai til 30. juni i valgåret.

Obligatorisk utsending av valgkort

Komiteen har merket seg at mange kommuner sender ut valgkort frivillig. Noen erfaringer viser at et stort flertall medbringer valgkortet ved stemmegivningen. Spesielt letter dette gjennomføringen av forhåndsstemmegivningen. Dessuten kan det ikke utelukkes at utsendelse av valgkort bidrar til at velgeren blir mer motivert til å stemme, bl.a. fordi valgkortet tilkjennegir en oppmerksomhet om den enkelte velgers betydning for valget. Velgeren får også nøyaktige opplysninger om stemmested og tidspunkter. Hovedhensynet til de kommuner som har sendt ut valgkort, har vært å gi velgeren informasjon om valget og at dette er nyttig for stemmemottaker da det har sidehenvisning til manntallet. Komiteen har merket seg at det er kommunene som selv avgjør hva slag opplysninger, utover forskriftens minimum, som skal stå på valgkortet. Komiteen legger avgjørende vekt på at selv om velgeren ikke skulle ha med seg valgkort til valgting, men kan legitimere seg, så skal velgeren allikevel få anledning til å avgi sin stemme. Komiteen har merket seg at det i høringsrunden legges vekt på at en obligatorisk utsendelse av valgkort vil ha en kostnadsside. Komiteen er tilfreds med at kommunene vil få en kompensasjon for dette ved en økt inntektsramme på 13 mill. kroner i 2007.

Komiteen slutter seg til forslaget om å lovfeste kommunenes plikt til å sende ut valgkort ved Stortings-, fylkes- og kommunevalg.

Krav til legitimasjon når en stemmer

Komiteen viser til at departementet foreslår å endre valgloven slik at det blir et krav om at ukjente velgere skal måtte legitimere seg for å kunne avgi stemme. På institusjon kan velgerens identitet ved stemmegivning bekreftes av en ansatt som legitimerer seg.

Komiteen slutter seg til forslaget om krav til legitimasjon når en stemmer.

Frist for forhåndsstemmegivning utenriks og på Svalbard

Komiteen har merket seg at forslaget om å avslutte forhåndsstemmegivningen utenriks nest siste fredag før valgdagen, så å si har samlet støtte i høringsrunden. Komiteen ser imidlertid på innvendingene fra sysselmannen på Svalbard som vesentlige. Komiteen ser ut fra dette positivt på at departementet har gitt sysselmannen anledning til selv å bestemme at forhåndsstemmegivningen på Svalbard skal avsluttes på et tidligere tidspunkt enn det som gjelder innenriks.

Komiteen støtter nye frister for forhåndsstemmegivning utenriks og på Svalbard.

Kommuneloven § 29 nr. 4 – korrigering av feil

Komiteen sier seg enig i at ordlyden i § 29 nr. 4 siste punktum blir justert ved at ordet "ikke" blir tatt ut.

Den nye teksten skal dermed lyde: "Bestemmelsene i §§ 36 til 38 a kommer likevel til anvendelse".

Forskrift om fremsendelse av forhåndsstemmer

Komiteen har merket seg at det i denne omgang verken blir foreslått en reduksjon i perioden for forhåndsstemmegivningen innenriks, eller en utvidelse av fristen for når forhåndsstemmene må ha kommet frem til valgstyret for å kunne godkjennes. Komiteen har videre merket seg at det som tiltak for å redusere antallet forhåndsstemmer som kommer for sent frem til å kunne godkjennes, skal forskriftsfestes at alle forhåndsstemmene skal sendes som A-post, og at departementet skal ta kontakt med Posten før valget i 2007 og be om en oversikt over poststrekninger der det kan være problematisk å få forhåndsstemmer som er avgitt fredag frem til velgerens hjemkommune innen valgdagen mandag.