11. Økonomiske og administrative konsekvenser

11.1 Sammendrag

Forslagene i proposisjonen vil få mindre økonomiske og administrative konsekvenser. Departementet vil komme tilbake til de eventuelle administrative og økonomiske konsekvensene i den ordinære budsjettprosessen.

11.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har ingen merknader på dette punkt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre har registrert henvendelser fra personer som har deltatt som meddommere, lagrettsmedlemmer og forliksrådsmedlemmer som mener at godtgjørelsen er for lav. Godtgjørelsene for meddommere og lagrettsmedlemmer ble sist justert i 1980 til 250 kroner (med virkning fra 1. januar 1981). Før denne tid hadde satsen vært 60 kroner siden 1971.

Disse medlemmer mener det nå er helt nødvendig å justere disse satsene, og vil på denne bakgrunn fremme forslag om at godtgjørelsen økes fra 250 kroner til 500 kroner pr. dag, og at dette kommer i tillegg til tapt arbeidsfortjeneste.

Disse medlemmer vil også sette fokus på personer som mottar ulike former for offentlige trygdeytelser, og samtidig påtar seg verv som meddommere og lagrettemedlemmer. I noen tilfeller fører dagens ordning til at disse personene kan få en avkorting i sine ytelser når de på tar seg samfunnsviktige verv, noe som igjen kan føre til at de vil vegre seg for å påta seg slike oppgaver.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2008 vurdere å øke godtgjørelsen for meddommere fra 250 kroner til 500 kroner pr. dag."