1.1 Sammendrag

Helse- og omsorgsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag om endringer i helsepersonellloven § 15 om krav til attester, legeerklæringer o.l. Forslaget er en oppfølging av forslag i en rapport fra den såkalte Graver-gruppen.

Videre foreslås endringer i helsepersonelloven § 56 om adgang til å gi advarsel til helsepersonell og en ny bestemmelse som skal gi adgang til å fatte vedtak om begrensninger i helsepersonells autorisasjon uten at vilkårene for tilbakekall av autorisasjon er til stede. Bestemmelsen foreslås inntatt som ny § 59 a i helsepersonelloven.

Det foreslås også endringer i helsepersonelloven og helseregisterloven slik at det innføres et tydelig lovforbud mot å tilegne seg taushetsbelagte pasientopplysninger og andre helseopplysninger uten at det er begrunnet i helsehjelp til pasienten, administrasjon av slik hjelp eller at tilegnelse av opplysningene har særskilt hjemmel i lov eller forskrift. Departementet foreslår at bestemmelsen inntas som en ny bestemmelse i helsepersonelloven § 21 a. For å synliggjøre at bestemmelsen gjelder generelt ved elektronisk behandling av helseopplysninger foreslår departementet at bestemmelsen også tas inn i helseregisterloven som ny § 13 a. Videre foreslås en endring av helseregisterloven § 34 for å kunne straffesanksjonere urettmessig tilegnelse av helseopplysninger.

Det redegjøres for Graver-gruppens mandat og rapport. Rapporten ble i juli 2006 sendt på høring. Departementet har mottatt realitetsuttalelser fra 34 høringsinstanser.

I forbindelse med Statens helsetilsyns høringsuttalelse til Graver-rapporten foreslo Helsetilsynet endringer i helsepersonellovens bestemmelser om administrative reaksjoner. Helse- og omsorgsdepartementet vurderte det som hensiktsmessig å se Helsetilsynets forslag til lovendringer i sammenheng med Graver-rapportens forslag. Det ble i februar 2007 sendt notat på høring. Departementet har mottatt realitetsuttalelser fra 35 høringsinstanser.

Høringsnotat med forslag til endringer i helsepersonellovens hovedregel om taushetsplikt ble sendt på høring i juni 2007. Departementet har mottatt realitetsuttalelser fra 55 høringsinstanser.

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og Harald Valved, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, viser til at Graver-gruppens rapport, som danner grunnlaget for Ot.prp. nr. 25 (2007-2008), ble utarbeidet med bakgrunn i påstander om at helsepersonell hadde utstedt falske erklæringer til domfelte som ville slippe fengselsstraff eller oppnå lettere soningsforhold. I den sammenheng viser komiteen til Oslo tingretts dom av 4. desember 2007, som er omtalt i Ot.prp. nr. 25 (2007-2008), der to personer, en psykolog og en psykiater, ble dømt til fengsel i to år og seks måneder for brudd på straffeloven § 276a, § 189 og § 166.

Graver-gruppen har fremmet flere forslag til lovendringer for å oppnå høy kvalitet på ulike attester, erklæringer og lignende. Komiteen peker på at de tiltak og endringer Graver-gruppen har foreslått, i utgangspunktet retter seg mot helsepersonellet og de attester og erklæringer de utsteder, og at tiltakene også vil ha betydning for dem som mottar eller har bestilt attester eller erklæringer som grunnlag for sine beslutninger, slik gruppen selv har påpekt.

Komiteen har merket seg at departementet har fulgt opp flere av Graver-gruppens forslag, men at også noen forslag ikke er fulgt opp.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, støtter departementets forslag i Ot.prp. nr. 25 (2007-2008). Flertallet kan derfor ikke støtte forslaget til ny § 62 a i helsepersonelloven og heller ikke forslaget til endring av forvaltningsloven § 17.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre støtter på de fleste områder departementets forslag i Ot.prp. nr. 25 (2007-2008), men vil fremme enkelte av de forslagene som ikke er fulgt opp av departementet for å sørge for at kvaliteten og sikkerheten ved helsepersonells utstedelse av attester og erklæringer og lignende er best mulig ivaretatt. Særlig gjelder dette §§ 15 og 62 a i helsepersonelloven samt § 17 i forvaltningsloven. For øvrig er disse medlemmer enige i departementets forslag.