Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om lov om endring i folketrygdloven (utvidelse av sykmeldingsretten for kiropraktorer og manuellterapeuter mv.)

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 17 (2008–2009)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 63 (2007–2008) kap. 1, 2 og 5
  • Dato: 20.11.2008
  • Utgiver: helse- og omsorgskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget

Sammendrag

Arbeids- og inkluderingsdepartementet foreslår i proposisjonen å la forskriftshjemmelen i folketrygdloven § 8-7 niende ledd omfatte unntak også fra kravet til legeerklæring ved åtte ukers sykmelding etter folketrygdloven § 8-7 fjerde ledd.

Lovforslaget er en tilpasning til de nye sykmeldingsreglene som trådte i kraft 1. mars 2007. De nye sykmeldingsreglene innebærer at det innen tolv uker skal avholdes dialogmøte mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dersom arbeidstaker ønsker det, skal legen eller annen sykmeldende behandler delta i møtet. Kiropraktorer og manuellterapeuter har i dag sykmeldingsrett i inntil åtte uker. De vil derfor etter dagens regelverk ikke kunne delta i møter som holdes nærmere 12-ukersfristen. Departementet vil gjennom en forskriftsendring utvide sykmeldingsretten fra åtte til tolv uker, slik at kiropraktorer og manuellterapeuter vil kunne delta i møter som sykmeldende behandler i hele perioden hvor det kan avholdes dialogmøte.

Departementet sendte forslag om endringer i folketrygdloven på høring i oktober 2007 med høringsfrist i desember 2007. Departementet har mottatt merknader til forslaget fra 18 høringsinstanser.

Departementet legger til grunn at en utvidelse av sykmeldingsretten for kiropraktorer og manuellterapeuter ikke vil medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Departementet mener at det er å forvente at andelen og lengden på sykmeldinger fra kiropraktorer og manuellterapeuter vil kunne øke i takt med en utvidelse av sykmeldingsretten i og med at disse vil overta noen av legenes sykmeldinger etter åtte uker når det gjelder muskelskjelettlidelser, men at det samlede sykefraværet ikke vil bli større på grunn av endringen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og lederen Harald T. Nesvik, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Saxi, fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, viser til at lovforslaget er en tilpasning til og utvidelse av gjeldende regelverk hvor kiropraktorer og manuellterapeuter gis anledning til å utskrive sykmeldinger opp til åtte uker. Som ledd i dette foreslår departementet å la forskriftshjemmelen i folketrygden § 8-7 niende ledd omfatte muligheten til å gjøre unntak også fra kravet til legeerklæring ved åtte ukers sykmelding etter folketrygdlovens § 8-7 fjerde ledd. Komiteen viser til at dette er en forskriftsendring som innebærer at sykmeldingsretten for kiropraktorer og manuellterapeuter utvides fra åtte til tolv uker.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, støtter utvidelse av sykmeldingsretten for kiropraktorer og manuellterapeuter. Flertallet ser dette som en tilpasning av regelendringen som trådte i kraft 1. mars 2007. Flertallet mener dette vil styrke samarbeidet rundt den enkelte pasient og gjøre det enklere for pasienten å fortsette sitt behandlingsløp over lengre tid.

Et annet flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til at forslaget har vært ute til høring, og at høringssvarene ikke har en klar anbefaling. Legeforeningen, HSH og kommuneleger er skeptiske til en utvidelse fra åtte til tolv ukers sykemeldingsrett for kiropraktorer, mens NAV, ulike departement, kiropraktor- og manuellterapeutforeningene støtter en slik utvidelse.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til de høringssvar som er innkommet, der flertallet av de instanser som har uttalt seg, er positive til utvidelsen. 11 instanser har vært enige, 4 er uenige, 2 instanser hadde ingen innvendinger, og 26 instanser har uttalt at de ikke avgir merknad til forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er skeptisk til å innføre en utvidet rettighet til sykmelding fra åtte til tolv uker for kiropraktorer og manuellterapeuter. Disse medlemmer mener at dagens gjeldende prøveordning med åtte ukers sykmeldingsrett må bli grundig evaluert før en slik utvidelse finner sted, slik at disse medlemmer som sådan kan forholde seg til både fordeler og ulemper med dagens ordning.

Slik disse medlemmer ser det, må sykmelding bygge på en helhetsvurdering av pasientens helse. Pasientens fastlege er den som har best kjennskap til pasientens tileggssykdommer både av fysisk og psykisk karakter. Dette er viktige faktorer som må tas i betraktning når videre sykmelding, tiltak og utredning skal vurderes.

Det vil, slik disse medlemmer ser det, fort kunne oppstå samarbeidsproblemer når ansvaret skal overføres til fastlegen etter tolv uker, uten at fastlegen verken har deltatt i dialogmøte eller har vært involvert tidligere i prosessen.

Slik disse medlemmer ser det, vil den foreslåtte ordningen skape mulighet for sykmeldingsshopping da det samlede kjennskapet til pasienten lett kan smuldre bort.

Disse medlemmer går på denne bakgrunn mot forslaget til endring av folketrygdloven § 8-7 niende ledd.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre.

Komiteen viser til proposisjonen og merknadene og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endring i folketrygdloven

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd skal § 8-7 niende ledd lyde:

Departementet kan gi forskrifter om unntak fra vilkåret om legeerklæring i første og fjerde ledd for et begrenset tidsrom når arbeidsuførheten dokumenteres med erklæring fra annet helsepersonell.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 20. november 2008

Harald T. Nesvik Jan-Henrik Fredriksen
leder ordfører