2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Thorbjørn Jagland og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Henning Skumsvoll og Per Ove Width, fra Høyre, lederen Jan Petersen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bjørn Jacobsen, støtter forslag til lov om endringer i lov 17. juli 1953 nr. 29 om verneplikt.

Komiteen er enig i at den allmenne verneplikten skal opprettholdes. Komiteen er fornøyd med at det er Forsvarets behov som skal ligge til grunn for antallet vernepliktige. Komiteen er enig i at verneplikten bidrar til en stabil tilførsel av personell til Forsvaret og at det har en samfunnsnyttig effekt. Komiteen er i denne sammenheng opptatt av at vernepliktige får en interessant og givende førstegangstjeneste, slik at de får gode erfaringer å ta med seg videre. Komiteen ser gode synergier mellom en positiv og utfordrende førstegangstjeneste og videre rekruttering til utdannelse og tjenestegjøring i Forsvaret. Komiteen er opptatt av at Forsvarets oppfatning i befolkningen skal være så positiv som mulig, derfor mener komiteen at det er viktig å drive god informasjonsvirksomhet og rekruttering for å sikre en forankring hos innbyggerne.

Komiteen går inn for at Regjeringen legger opp til at fremtidig sesjon skal gjennomføres i to deler, hvorav del I vil være nettbasert. Komiteen merker seg at del II innebærer at kvalifiserte møter til sesjon.

Komiteen er enig i at det innføres sesjonsplikt for kvinner. Komiteen merker seg at innføring av sesjonsplikt for kvinner forutsetter at kvinner underlegges en utskrivningsplikt på linje med menn. Komiteen tar til etterretning at innføringen av sesjonsplikt for kvinner innebærer at menn og kvinner blir likestilt frem til utskrivning er gjennomført. Utskrivningsplikten innebærer en plikt til å la seg innrullere i Vernepliktsverkets hovedrulle og å la seg klassifisere for å fastsette tjenestedyktighet for tjeneste i Forsvaret. Komiteen er enig i at en innføring av utskrivningsplikt for kvinner vil styrke rekrutteringen av kvinner til Forsvaret. Komiteen støtter det.

Komiteen ser på sesjonsplikten som et middel til å få flere kvinner til å tjenestegjøre i Forsvaret. Det vil være nødvendig med informasjon om de muligheter som kvinner kan få i Forsvaret.

Komiteen mener at Forsvaret skal være en organisasjon i pakt med tiden, samt en organisasjon som i større grad avspeiler det norske samfunn. Formelt ble full likestilling mellom kvinner og menn i Forsvaret innført i 1985. Inntil da ble organisasjonskulturen i Forsvaret i stor grad utviklet av menn med bakgrunn i menns holdninger og verdier. Det har vist seg at en endring av mannskulturen ikke er enkel. Fakta er imidlertid at Norge har kommet mye lenger enn mange andre land når det gjelder likestilling og representasjon i både offentlig og privat sektor, men ikke innenfor mannsbastionen Forsvaret.

Komiteen mener at det er viktig at også Forsvaret gjenspeiler dagens samfunn og at det er behov for å rekruttere de best egnede både blant kvinner og menn for å løse oppgavene hjemme og ute.

Komiteen mener det er viktig å sikre en større rekruttering av kvinner til Forsvaret. Komiteen viser til at grunnlaget for rekrutteringen går gjennom verneplikten. Komiteen er tilfreds med at Regjeringen ved å innføre sesjonsplikt også for kvinner nå tar enda et nytt skritt mot en større andel kvinner i Forsvaret. Det vil gi oss en enda mer moderne og attraktiv organisasjon i framtiden.

Komiteen mener bestemt at flere kvinner vil bidra til å opprettholde den legitimiteten som verneplikten har i folket, og være med på å styrke båndene mellom kvinner og Forsvaret. Komiteen vil hevde at en økt kvinneandel blant verneplikts- og befalsmassen vil berike organisasjonen fordi kvinner påvirker Forsvarets strukturer, metoder, opplæring og holdninger.

Komiteen mener det derfor er viktig at kvinner motiveres til å ta utdanning og til å gjøre karriere i Forsvaret. De oppgavene og utfordringene Forsvaret står overfor, medfører at Forsvaret må kunne rekruttere kvalifisert personell fra hele befolkningen. Forsvaret trenger den kompetanse og de ressurser kvinner kan tilføre organisasjonen. Sesjon er et av de viktigste rekrutteringsgrunnlag for tjeneste i Forsvaret.

Komiteen er enig i at for å sikre at alle kvinner i de aktuelle årskull får tilgang til informasjon om Forsvaret, og at de som anses best skikket til tjeneste også får et møte med Forsvaret, så vil sesjonsplikt være et meget viktig virkemiddel.