Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om lov om endring i lov 29. april 2005 nr. 21 om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg (økning av stønadssatsene)

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 129 (2008–2009)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 99 (2008–2009)
  • Dato: 11.06.2009
  • Utgiver: kommunal- og forvaltningskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget

Sammendrag

Ordningen med supplerende stønad til personer med kort botid i Norge ble innført fra 1. januar 2006 for å sikre personer over 67 år med liten eller ingen pensjon fra folketrygden en samlet inntekt svarende til minstepensjon.

Hevingen av særtilleggssatsen fra 1. mai 2009 fra 0,94 til 0,97 G tilsier at satsene for supplerende stønad endres som følger:

Fra 1,94 G til 1,97 G for enslige.

Fra 2,44 G til 2,47 G for en stønadstaker med ektefelle under 67 år.

Fra 1,79 G til 1,82 for hver av ektefellene når begge har fylt 67 år.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet foreslår at § 5 første ledd i lov om supplerende stønad endres i tråd med dette.

Trygdeoppgjøret per 1. mai 2009 innebærer en økning av G til 72 881 kroner.

Det foreslås at endringen trer i kraft straks og gis virkning fra 1. mai 2009. Hevingen av satsene for supplerende stønad er anslått å gi merutgifter på 2,4 mill. kroner i 2009. Helårseffekten anslås til 3,8 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Tore Hagebakken, Saera Khan, Inger Løite, Tom Strømstad Olsen og Arild Stokkan-Grande, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Anna Ceselie Brustad Moe, og fra Venstre, Vera Lysklætt, støtter lovforslaget i proposisjonen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, viser til at innvandrere over 67 år, uten botid eller opptjeningstid i Norge, har rett til supplerende stønad som erstatning for manglende opptjente pensjonsrettigheter.

Disse medlemmer registrerer at supplerende stønad for personer med kort botid i landet foreslås utvidet i forslaget. Disse medlemmer ønsker å vise til Fremskrittspartiets merknader i Innst. S. nr. 222 (1999–2000) og Ot.prp. nr. 14 (2004–2005), hvor Fremskrittspartiet avviste innføringen av en særskilt pensjonslignende ordning for innvandrere uten opptjening i folketrygden.

Disse medlemmer finner det urimelig at det gis særytelser til innvandrere, som nordmenn må bruke 40 år på å tjene opp. Disse medlemmers grunnleggende synspunkt er at det skal være et likt system for pensjonssparing for alle som arbeider eller oppholder seg i Norge. Disse medlemmer finner det betenkelig at eldre innvandrere som kommer til landet i dag får tilnærmet minstepensjon uten å ha botid, samtidig som personer med botid (opptjening) i Norge kan få mindre pensjon enn innvandrere uten opptjening.

Disse medlemmer vil vise til at for å oppnå fulle ytelser kreves det 40 års botid/opptjening i Norge både for minstepensjonister som ikke har vært yrkesaktive og for personer med yrkesaktiv bakgrunn.

På bakgrunn av dette vil disse medlemmer foreslå følgende:

"Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag for å avvikle ordningen med supplerende stønad til personer med kort botid i Norge."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag for å avvikle ordningen med supplerende stønad til personer med kort botid i Norge.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endring i lov 29. april 2005 nr. 21 om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg (økning av stønadssatsene)

I

I lov 29. april 2005 nr. 21 om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg skal § 5 første ledd lyde:

Full supplerande stønad skal vere

a) 1,97 gonger grunnbeløpet for einslege stønadstakarar

b) 2,47 gonger grunnbeløpet for personar med ektemake under 67 år

c) 1,82 gonger grunnbeløpet for kvar av ektemakane når begge har fylt 67 år.

II

Loven trer i kraft straks og gis virkning fra 1. mai 2009.

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 11. juni 2009

Tore Hagebakken Tom Strømstad Olsen
leder ordfører