Instilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Ellen Chr Christiansen og Stephen Bråthen om endring av reglene for opparbeidelse av pensjonspoeng.

1. Sammendrag

   Forslagsstillerne framholder i dokumentet at i dag er ikke reglene for opparbeidelse av pensjonspoeng og reglene for beskatning samkjørt. Dette gir seg utslag i at personer som tjener mellom kr 18.000 og kr 38.000 ikke opparbeider pensjonspoeng til tross for at de betaler 7,8 % folketrygdavgift. Det påpekes at dette innebærer at folk med lav inntekt betaler inn for rettigheter de ikke opparbeider, og at dette betyr at staten tjener penger på lavtløntes bekostning.

       Som eksempel på dette refereres en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå som viser at staten i 1992 tjente 135 mill. kroner på over 70.000 studenter uten at disse fikk pensjonspoeng.

       Etter forslagsstillernes syn strider dette mot alminnelige rettferdighetsbetraktninger, og det framholdes at reglene derfor snarest bør endres, slik at alle som betaler folketrygdavgift, behandles på lik linje av staten.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen snarest legge frem en proposisjon om endring av reglene for opparbeidelse av pensjonspoeng slik at alle som innbetaler folketrygdavgift opparbeider seg pensjonspoeng.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, viser til at vårt todelte pensjonssystem gir en grunnpensjon til alle og en tilleggspensjon for yrkesaktive som tjenes opp ved inntekt over grunnbeløpet. Pensjonspoeng tjenes opp ved at det i den pensjonsgivende inntekten først gjøres fradrag for ett grunnbeløp, hvoretter den resterende delen av inntekten deles på grunnbeløpet.

       Komiteen merker seg at ordningen med grunnpensjon altså innebærer at ingen yrkesaktive får pensjonspoeng av den del av inntekten som er lavere enn eller tilsvarer grunnbeløpet. Særtillegget gjør også at lav tilleggspensjon under særtillegget ikke gir noen fordel pensjonsmessig.

       Komiteen kan ikke se at staten har noen fortjeneste for lavere inntekter med hensyn til trygdeavgiften. Det er snarere slik at det er de høyere inntekter som fordeler til de lavere inntekter. Komiteen viser til at grensen for skattefri inntekt, og dermed for fritak av trygdeavgift, ikke er knyttet direkte til opptjening av pensjon.

       Komiteen vil ellers bemerke at trygdeavgiften skal dekke langt mer enn pensjonsrettigheter, bl.a. medisinsk stønad, uførepensjon m.v.

       Komiteen vil på denne bakgrunn ikke støtte forslaget.

       Komiteen viser for øvrig til at Stortinget vil drøfte alle sider ved vårt framtidige pensjonssystem i forbindelse med behandlingen av den bebudede stortingsmeldingen om våre velferdsordninger.

3. Komiteens tilrådning

       Komiteen har ellers ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:07 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentantene Ellen Chr Christiansen og Stephen Bråthen om endring av reglene for opparbeidelse av pensjonspoeng - bifalles ikke.

Oslo, i sosialkomiteen, den 8. desember 1994.

Sylvia Kristin Brustad, Vidar Bjørnstad, Valgerd Svarstad Haugland,
leder. ordfører. sekretær.