3. Kap. 8 Nærings- og energidepartementet

Den norske stats oljeselskap AS (Statoil)

       I Innst.S.nr.132 (1992-1993) vedrørende statsrådens myndighetsutøvelse for 1991 forutsatte kontrollkomiteen at Stortinget ville bli orientert om den svake resultatutviklingen ved Mongstadraffineriet på en egnet måte. I sin redegjørelse for statsrådens myndighetsutøvelse i 1992 konkluderte Riksrevisjonen med at den ville avvente departementets redegjørelse til Stortinget før saken kunne anses for avsluttet.

       Redegjørelsen fra departementet er inntatt i St.meld. nr. 26 (1993-1994), hvorav fremgår forutsetninger og premisser for den videre drift ved Statoil Mongstad og en vurdering av hvilke muligheter raffineriet har til å dekke sin forholdsmessige del av konsernets finanskostnader og til å oppnå overskudd. Lave raffineringsmarginer og driftstekniske problemer har ikke gitt mulighet for å oppnå denne målsettingen, og Statoil har derfor iverksatt et program for å bedre raffineriets konkurransedyktighet. Det heter videre at den økonomiske utvikling inntil videre vurderes ut fra driftsresultatet samt et størst mulig kontantbidrag til konsernet. Om og når selskapet skal kunne dekke sin forholdsmessige andel av finanskostnadene, vil avhenge bl.a. av lønnsomheten i bransjen. Det er gitt uttrykk for at det vil være overkapasitet i bransjen frem mot år 2000.

       Riksrevisjonen har merket seg at selskapet under de gitte forutsetninger ikke kan tidfeste når det vil være mulig å oppnå lønnsomme resultater. Selskapets totalavkastning etter skatt var i 1993 på 7,8 % mot 6,7 % i 1992. Egenkapitalandelen økte fra 1992 til 1993 med 1,3 % - til 29,6 %. Staten mottok ca 1 mrd. kroner i utbytte for 1993, av et overskudd på ca 3 mrd. kroner.

Komiteens merknader

       Komiteen viser til Innst.S.nr.109 (1993-1994) angående Riksrevisjonens konstitusjonelle kontroll med departementets forvaltning av statens eierinteresser m.v. i 1992. I innstillingen fremkom at Riksrevisjonen, med støtte fra kontrollkomiteen, har gitt uttrykk for at det er behov for å gi Stortinget en grundig redegjørelse for hvilke forutsetninger og premisser som blir lagt til grunn for videre drift ved Statoil Mongstad, herunder når Statoil Mongstad vil ha mulighet til å dekke sin forholdsmessige andel av Statoils finanskostnader, og når Statoil Mongstad vil kunne drives med overskudd.

       Komiteen viste også til at en redegjørelse om Mongstad-raffineriet var inntatt i St.meld. nr. 26 (1993-1994) som på det tidspunkt lå til behandling i energi- og miljøkomiteen. Kontroll- og konstitusjonskomiteen gikk derfor ikke nærmere inn på problemstillingene vedrørende Mongstad i sin innstilling, og forutsatte at Riksrevisjonen fulgte saken videre i lys av departementets redegjørelse og Stortingets behandling.

       Komiteen har på sin henvendelse til Riksrevisjonen 25. januar 1995 om saken fått tilbakemelding ved brev av 3. februar 1995, hvor det bl.a. heter:

       « Så langt Riksrevisjonen kan se, gis det i St.meld. nr. 26 (1993-1994) en tilfredsstillende redegjørelse for de aktuelle forhold. »

       Komiteen tar denne vurderingen til etterretning og forutsetter at disse spørsmål også i fortsettelsen får den nødvendige oppmerksomhet.