Innstilling fra forsvarskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Eva R Finstad, Bjørn Hernæs og Anders C Sjaastad om å anmode Regjeringen om snarest å oppta forhandlinger med stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet med sikte på å ivareta og stille ut den del av Forsvarsmuseets flysamling som ikke flyttes til Bodø.

1. Innledning

   Til Stortinget.

       Stortingsrepresentantene Eva R. Finstad, Bjørn Hernæs og Anders C. Sjaastad fremmer i Dok.nr.8:04 (1994-1995) følgende forslag:

       « Stortinget anmoder Regjeringen om snarest å oppta forhandlinger med stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet med siktemål å bidra til ivaretakelse og utstilling av den del av Forsvarsmuseets flysamling som ikke flyttes til Norsk Luftfartssenter Bodø. »

       I Dok.nr.8:04 viser forslagsstillerne til at det på Gardermoen vil være igjen over 30 ulike fly av høy originalitet og fremragende teknisk kvalitet etter at den forutsatte overføring til Luftfartssenteret i Bodø har funnet sted. En del av flyene oppbevares i dag i den såkalte Hangar D som forutsettes revet i forbindelse med hovedflyplass på Gardermoen. Før denne rives må det finnes et egnet lokale til oppbevaring av flyene som ivaretar både Forsvarsmuseets og allmennhetens interesser. Forslagsstillerne refererer uttalelse fra så vel forsvarsminister som samferdselsminister i Stortinget i denne sammenheng. Militærhistorisk Forum Østlandet ønsker å tilby egnede lokaler for flysamlingen mot at Forsvaret betaler leie.

2. Komiteens merknader

     Komiteen fant å ville forelegge saken for forsvarsministeren som i brev av 25. november 1994 uttaler:

       « Jeg viser til brev av 3. november 1994 fra Forsvarskomiteen vedrørende ovennevnte forslag.
       Det er på det rene at ikke alle fly som inngår i Forsvarets flysamling kan stilles ut i Luftforsvarsmuseet som er under etablering i Bodø, og som etter planen skal åpnes 21. mai 1995.
       Alle fly som inngår i Forsvarets samling vil - uansett plassering - bli tatt vare på etter de museale krav som gjelder. Imidlertid anser jeg det ikke aktuelt for Forsvarsdepartementet å engasjere seg i utstillinger på permanent basis som opptrer i konkurranse med Luftforsvarsmuseet. Dette vil i så fall etter min mening være i strid med Stortingets vedtak om etablering av Luftforsvarsmuseet. Jeg viser til det jeg uttalte i Stortingets spørretime den 23. februar i år.
       Det er nå avklart med Samferdselsdepartementet at Forsvaret kan beholde Hangar D på Gardermoen, hvor den gjenværende flysamlingen i hovedsak befinner seg, fram til 1998. Det er derfor rimelig god tid til å vurdere på hvilken måte det vil være mest hensiktsmessig i framtiden å oppbevare de fly som ikke vil bli flyttet til Bodø, og hvordan disse bør gjøres tilgjengelig for publikum.
       Jeg er kjent med at Akershus fylkeskommune, med økonomisk bistand fra Miljøverndepartementet, har under utarbeidelse en utredning som ser på mulige løsninger for lokalisering av verneverdige kulturminner på Gardermoen. Det vil etter min mening være naturlig å avvente de anbefalinger som måtte komme ut av denne utredningen, før man på sentralt nivå tar nærmere stilling til oppbevaringsmåten m v når det gjelder de gjenværende flyene.
       Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet har tilskrevet Forsvarsdepartementet med tilbud om å stille til disposisjon egnede lokaler for oppbevaring av den gjenværende flysamlingen. I tilbudet er forutsatt at samlingen skal nyttes musealt av stiftelsen som en del av kulturtilbudet ved Oslo hovedflyplass. Tilbudet er betinget av en årlig husleie anslått til 3,75 mill. kroner betalt over Forsvarsdepartementets budsjett.
       Ut fra ovenstående merknader er det mitt syn at snarlige forhandlinger med stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet ikke bør opptas. »

       Komiteen ser det slik at det er Forsvarsdepartementets ansvar å sørge for en forsvarlig oppbevaring m.v. av de gjenværende fly på Gardermoen og viser i denne forbindelse til forsvarsministerens uttalelse i Stortinget 23. februar 1994 sålydende:

       « Jeg kan bekrefte at Forsvarsdepartementet og Forsvarsmuseet også er interessert i at historisk verdifullt materiale blir gjort tilgjengelig for publikum på en høvelig, men også sikker måte, som ivaretar både Forsvarsmuseets og allmennhetens interesser. »

       Komiteen legger derfor til grunn at departementet vil vurdere de alternativer som foreligger, inklusive tilbudet fra stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet som har som siktemål å bidra til ivaretakelse og utstilling av den del av Forsvarsmuseets flysamling som ikke flyttes til Bodø.

       Komiteen har merket seg at Forsvaret kan beholde Hangar D på Gardermoen fram til 1998 slik at det ennå er tilstrekkelig tid for de nødvendige vurderinger før endelig beslutning må fattes.

       Komiteen har videre merket seg at publikum ikke kan ha adgang til fly som lagres i denne hangar.

       Det dreier seg om gjenstander av betydelig kultur- og forsvarshistorisk interesse.

       Komiteen vil peke på at restaureringen av den totale flysamling som disponeres av Forsvarsmuseet har vært mulig ikke minst på bakgrunn av den betydelige innsats flyentusiaster i de ulike miljø har gjort gjennom en årrekke.

       Komiteen viser til at departementet gjennom Forsvarsmuseet har et totalansvar for oppbevaring av historiske militære fly.

       Komiteen er kjent med at det ut over flyene som er samlet på Gardermoen også er utplassert fly i hangar på Sola i samarbeid med Flyhistorisk museum Sola.

       Komiteen ber derfor departementet utrede ulike alternativ for oppbevaring med det formål å gjøre flyene tilgjengelige for publikum slik forsvarsministeren uttalte i forannevnte sitat. Komiteen viser i denne sammenheng til Innst.S.nr.123 (1991-1992) og ber departementet komme tilbake til Stortinget med konkrete forslag.

3. Komiteens tilråding

     Komiteen viser til Dok.nr.8:04 (1994-1995) og rår Stortinget til å fatte slikt

vedtak :

       Dok.nr.8:04 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentantene Eva R Finstad, Bjørn Hernæs og Anders C Sjaastad om å anmode Regjeringen om snarest å oppta forhandlinger med stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet med sikte på å ivareta og stille ut den del av Forsvarsmuseets flysamling som ikke flyttes til Bodø - vedlegges protokollen.

Oslo, i forsvarskomiteen, den 28. mars 1995.

Hans J Røsjorde, Are Næss,

leder. ordfører og sekretær.