7. Samferdselsdepartementet

     Av Dok.nr.3:02 fremgår at det til statsregnskapene for perioden 1988-92 har vært i alt 30 antegnelser som av Riksrevisjonen har blitt desidert « Til observasjon ». Av disse sakene står 12 antegnelser fortsatt til observasjon. 8 av disse sakene gjelder forhold vedrørende virksomheten til Statens Vegvesen. Dette gjelder følgende antegnelser:

- Innkjøpsvirksomheten i Statens Vegvesen
- Innkreving og regnskapsføring av forskudd og særbidrag til anleggsvirksomheten i Statens Vegvesen
- Anleggsvirksomheten til vegvesenet
- Utviklingen av edb-baserte regnskapssystemer i vegvesenet
- Kartlegging av edb-sikkerheten i vegvesenet
- Attføringstiltakene ved Statens Vegvesen Hordaland - regnskapsføring
- Vegvesenets bruk av egne og innleide biler fra private bilutleiefirmaer
- Registrering av vegvesenets bygninger og eiendommer utenom veggrunn.

       De øvrige sakene som er satt til observasjon knytter seg til NSBs ettergivelse av erholdelige fordringer, edb-sikkerheten i Luftfartsverket, samt to antegnelser vedrørende Televerket; avstemming av balansekonti i Televerkets regnskap og materiellstyringen i Televerket.

7.1 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, har merket seg at Riksrevisjonen har et betydelig antall bemerkninger vedrørende Samferdselsdepartementet (til sammen 30 saker) hvorav en rekke gjelder de store samferdselsbedriftene i staten. Flertallet konstaterer at Riksrevisjonens bemerkning for 18 av sakene: «Saken anses avsluttet» ikke alltid kan tolkes slik at problemet er løst. Bemerkningen må ofte tolkes slik at Riksrevisjonene mener dens arbeid er avsluttet mht. en konkret sak.

       Flertallet vil vise til at Statens Vegvesen fremdeles står på Riksrevisjonenes observasjonsliste med til sammen 8 alvorlige saker fra perioden 1989-1991. Flertallet mener dette kan skape et inntrykk av at Statens Vegvesen besitter manglende vilje til å efterleve de regler for god forvaltningsskikk som Stortinget har fastsatt. Flertallet mener det enda klarere fremgår at dette koster skattebetalerne dyrt i form av unødig høye utgifter.

       Flertallet konstaterer at NSB har hatt en rekke forhold til observasjon, men at NSB i nærværende sak bare står til rest med en. Samferdselsbedriftens alvorlige situasjon understrekes imidlertid av Dok.nr.3:02 (1994-1995) Antegnelser vedrørende Norges Statsbaner (NSB). Av denne rapport fremgår at de kritikkverdige forhold innen NSB fremdeles er meget omfattende.

       Flertallet har ellers merket seg at også Luftfartsverket og Televerket har saker som fremdeles befinner seg på observasjonslisten.

       Flertallet stiller spørsmål ved om Riksrevisjonens bemerkninger tas tilstrekkelig alvorlig i de angjeldende bedrifter. Flertallet vil peke på at unnlatelse av å efterfølge Riksrevisjonens merknader normalt vil innebære en konkurransevridning som er utilsiktet fra lovgivers side, og samtidig medfører at utnyttelsen av samfunnets samlede økonomiske ressurser blir dårligere enn ellers. Flertallet finner det bekymringsfullt at enkelte typer anmerkninger synes å gå igjen over flere år.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til sine generelle merknader innledningsvis.