Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en overenskomst mellom Kongeriket Norge og Republikken Østerrike til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og formue, undertegnet i Wien 28. november 1995.

1. Sammendrag

     Den 28. november 1995 ble det i Wien undertegnet en overenskomst til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og formue mellom Norge og Østerrike. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 25. mars 1994.

       Overenskomsten vil tre i kraft den første dagen i den tredje måneden som følger etter datoen da begge stater har gitt hverandre underretning om at de nødvendige konstitusjonelle skritt for at overenskomsten kan tre i kraft er gjennomført. Overenskomsten vil i Norge få virkning med hensyn til skatter av inntekt og formue som vedkommer de kalenderår som følger etter det år da overenskomsten trer i kraft.

       Etter anmodning fra norske myndigheter, ble det i 1991 innledet forhandlinger i Wien mellom Norge og Østerrike om en ny skatteavtale.

       Overenskomsten følger i stor grad det mønster som er lagt til grunn i andre dobbeltbeskatningsavtaler som Norge i den senere tid har inngått med i-land. I store trekk følger disse det mønster som ble utarbeidet av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i 1963 og senere revidert i 1977. Overenskomsten inneholder imidlertid på visse punkter avvikelser fra OECD-mønsteret. Det vises til kommentarene til de enkelte artikler.

       I overenskomsten er det tatt hensyn til den norske « Skattereformen 1992 », noe som har medført at enkelte bestemmelser avviker fra det som tidligere har vært vanlig i de norske skatteavtalene. Den viktigste av disse er bestemmelsen som regulerer metoden for unngåelse av dobbeltbeskatning. Tidligere har Norge som hovedregel anvendt fordelingsmetoden. Etter denne metoden unngås dobbeltbeskatning ved at inntekter eller formue som etter avtalens bestemmelser kan beskattes i den annen stat, unntas fra beskatning i Norge. På bakgrunn av skattereformen har imidlertid Norge nå funnet det ønskelig å anvende godskrivelsesmetoden (kredittmetoden) for å unngå dobbeltbeskatning. Etter denne metoden kan Norge i de tilfeller hvor Østerrike kan skattlegge inntekten eller formuen, overfor personer bosatt i Norge, skattlegge hele inntekten eller formuen, men må innrømme som fradrag i den utlignede skatt et beløp som svarer til den skatt som er betalt i Østerrike.

       Overenskomsten skal inngås på norsk, tysk og engelsk. Alle tekstene skal ha lik gyldighet, men slik at den engelske teksten, ved tilfelle av uoverensstemmelse mellom fortolkningen av den norske og den tyske tekst, skal være avgjørende. Som vedlegg til proposisjonen følger den norske og den engelske teksten.

       Under pkt. 2 i proposisjonen gir departementet merknader til de enkelte materielle bestemmelser i overenskomsten.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Erik Dalheim, Kjell Engebretsen, Laila Kaland, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun, og Bjørnar Olsen fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, Per Olaf Lundteigen og Gudmund Restad, fra Høyre, Harald Ellefsen, Per-Kristian Foss og Erna Solberg, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Einar Steensnæs, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Eilef A. Meland, fra Venstre, Lars Sponheim, fra Rød Valgallianse, Erling Folkvord, og representanten Stephen Bråthen, har merket seg at avtalen i store trekk bygger på det mønster for bilaterale avtaler som ble utarbeidet av OECD i 1963, og seinere revidert i 1977.

       Komiteen har videre merket seg at en i overenskomsten har tatt hensyn til den norske « Skattereformen 1992 », noe som har medført at enkelte bestemmelser avviker fra det som tidligere har vært vanlig i de norske skatteavtalene.

       Komiteen slutter seg til proposisjonen.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Stortinget til å fatte slikt

vedtak:

       Stortinget samtykker i at Norge setter i kraft overenskomst mellom Kongeriket Norge og Republikken Østerrike til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og formue, undertegnet i Wien den 28. november 1995, i samsvar med et fremlagt forslag.

Oslo, i finanskomiteen, den 14. mars 1996.

Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, Tore Nordtun, Per-Kristian Foss,
leder. ordfører. sekretær.